12 nye smittetilfeller i helgen

I løpet av helgen ble det påvist 5 nye smittede fredag, 3 nye smittede lørdag, mens tallet for søndag var 4 nye smittede.

Det er fortsatt mest smitte blant identifiserte nærkontakter knyttet til familie og sosialt miljø, hvor de med etnisk norsk bakgrunn utgjør en økende hovedandel siste uker. Samtidig er det noen tilfeller av smitte i skole på ulike nivå, og dette er trolig knyttet til sosial kontakt eller at barn er nærkontakter til smittede foreldre. Selv om smitten kan se ut til å være fallende i Skien siste 2-3 uker, er det stadig en skjør smittesituasjon i kommunen, og tallene er fortsatt høye.

Kan være flere årsaker til nedgang

I uke 53 ble det testet 1088 personer, mens tallet for uke 1 var 1279. Det er dermed en betydelig nedgang i antall personer som er testet de to seneste ukene, sammenlignet med ukene frem til romjulen 2020. Dette virker å være gjeldende også på nasjonalt nivå.

Grunn til nedgang er ikke klar, men den er ikke knyttet til manglende TISK-kapasitet (Testing, Isolasjon, Smittesporing og Karantene). Antall henvendelser og innbyggere som har behov for testing har vært lavere enn kapasitet på telefon og testing. Mulige årsaker til nedgangen kan være at antall nye smittede er redusert, at nye smittede har et mindre antall nærkontakter, at smitten i samfunnet er redusert grunnet iverksatte tiltak, eller at viljen til å la seg teste er blitt lavere i befolkningen.

Smitte på kommunale institusjoner

I løpet av de seneste dagene er det påvist smitte hos en tjenestemottaker i Ytre Gjerpen Hjemmetjeneste. Det er også påvist smitte hos en ansatt ved Gulset Sykehjem og Bokollektiv. I begge enhetene er smitteverntiltak og smittesporing iverksatt, og det er få nærkontakter. Det er gjennomført tester av både tjenestemottakere, nærkontakter og ansatte. Berørte tjenestemottakere, pårørende og ansatte allerede er informert. Av hensyn til tjenestemottakerne og deres pårørende vil det ikke gis ytterligere informasjon.

For Gulset Sykehjem og Bokollektiv er det ingen endring i hva som gjelder for besøk fra pårørende og det er fortsatt midlertidig besøksstans.

Viktig å huske:

De første ukene i 2021 har vi strammet inn smittetiltakene ytterligere i Skien. Det er skjenkestopp. Skole og barnehage er på rødt nivå, fritidsaktiviteter avlyses og folk jobber i størst mulig grad hjemme. Vær mest hjemme og spesielt hvis du ikke er helt i form, uansett symptomer.

Ikke ta imot gjester, og gå ikke på besøk til andre, med unntak av spesielle tilfeller Du kan smitte andre selv om du ikke føler seg syk i det hele tatt.

Oppdatert informasjon finner du på www.skien.kommune.no/korona

Publisert: 11.01.2021 12:04
Sist endret: 11.01.2021 12:51