Brøyter veg natt og dag

Den siste uken har vært spesiell for mange ansatte i Skien kommune. Bjørn Kristoffersen er en av over 70 ansatte som har brøytet, ryddet og strødd døgnet rundt for å holde vegene åpne og tilgjengelig for innbyggerne i Skien de siste dagene.

- Det ble ingen korpsøvelser på meg denne uken, for å si det sånn. Fra mandag til onsdag gikk det i ett. Vi brøytet dag og natt, kun avbrutt av noen nødvendige timer søvn. På de tolv årene jeg har jobbet med å brøyte i Skien, har jeg aldri opplevd lignende forhold. Ruta mi tar vanligvis 8 - 10 timer. Denne gangen brukte jeg 30 timer på å få snøen bort, sier laste- og brøytebilsjåfør Bjørn Kristoffersen.

Verst tenkelig snøforhold
Årsaken er de store mengdene med regn og våt snø som startet mandag.

- Så våt snø er noe av det verste vi kan ha. Nedbøren begynte som regn, ble til snø og deretter til en suppe som flommet over og rant tilbake der vi hadde måket. Da frosten kom kort tid etterpå, ble det store hjulspor og holke som vi kommer til å bruke lang tid på å få fjernet.

Jobben med å få brøytet, ryddet og strødd alle veiene i Skien kan ta opptil to uker. Hvor lang tid avhenger av temperaturen og om det kommer mer nedbør. Når kuldegradene kryper ned mot ti grader klarer heller ikke veghøvler på 14 tonn å fjerne holka i gatene.

- De neste dagene håper jeg folk tenker over hvor de setter bilen. Det er mange steder vi ikke kommer til på grunn av parkerte biler. Når det er glatt eller meldt mye snø, håper jeg også at folk setter av litt ekstra tid om morgenen til å måke innkjørselen og til å komme seg på jobb og skole, sier Kristoffersen.

Kan ikke være overalt

Den ekstraordinære situasjonen har ført til mange sinte henvendelser og mye kritikk i aviser og sosiale medier.

- Kritikken handler nok mest om uvitenhet. Det er ikke alltid like lett å se helheten. Men jeg brøyter ikke i hytt og vær og kan ikke prioritere sideveier på flata når skoleveier og bratte bakker ikke er brøytet. Vi kan ikke være overalt, men vi prøver. De aller fleste forstår det når de får tenkt seg om, og stort sett smiler de vi har snakket med når de drar.

Kritikken har uansett ikke fått Bjørn til å vurdere å parkere brøytebilen.

- Nei, jeg har en veldig fin jobb. Jeg kjører rundt i hele Skien. Skien er byen min og jeg blir nok i denne jobben til jeg blir pensjonist, avslutter en smilende representant for brøytemannskapet i Skien - som kommer til å kjøre en god del timer til før arbeidsdagen er omme.

Publisert: 18.01.2018 17:43
Sist endret: 01.11.2018 14:16