Finner det gode liv i Skien

Leder i Tankesmien Agenda har lagt ut på norgesturne i bobil i sommer - på jakt etter det gode liv. Det gode arbeidslivet fant han i Skien -så klart.

Mange er kanskje ikke klar over det, men Skien var pioner på Skiensmodellen, som etter hvert ble bådeTelemarksmodellen og Oslomodellen.  Målet var klart:Vi hadde gått på flere smeller med uryddighet og sosial dumping. Det skulle det bli slutt på. Ordfører Hedda Foss Five fikk med både Fellesforbundet og NHO da hun erklærte at ryddighet måtte bli standard. Slik ble det, og nå er modellen sterkt ønsket som nasjonal standard.

- Dette kan vi være stolte av, sa ordføreren da hun møtte leder i Tankesmien Agenda, Trygve Svensson i rådhuset onsdag.

Bobiltur

Svensson har leid en bobil for sommeren, tatt med familien og lagt ut på en enorm reise med hensikten å finne det gode livet i Norge. Reisen startet i Fredrikstad denne uka og ender opp i Kirkenes. Underveis besøker han alt fra besøksvennordninger, integreringsprosjekter, god boligpolitikk og mer til.

- Vi ønsker på den måten løfte fram gode politiske saker og frivillighet som fungerer, sa han.

Ordfører Foss Five la vekt på at det ikke holder med festtaler og store ord. Hun viste til at administrasjon og Fellesforbundet følger opp i hverdagen, blant annet med tilsyn på byggeplasser, og at innkjøpsordningene i grenlandskommunene følger samme prinsipp.

Bedre forhold

For spesialrådgiver Sven Egil Kristoffersen og eiendomssjef Anita Ballestad i Skien kommune har dette endret hverdagen. Kristoffersens regelmessige uanmeldte tilsyn sammen med Fellesforbundet på kommunens byggeplasser gir resultater.

Dette gjelder også anbudene:

- Vi opplever færre useriøse henvendelser og får flere lokale entrepenører inn, sier Anita Ballestad.

Her er Skiensmodellen:

Skien kommune ønsker å bekjempe sosial dumping og svart økonomi som undergraver fellesskapsverdier vårt samfunn er bygget på. Bystyret vedtok i september 2014 særskilte kontraktsbestemmelser som skjerper kravene ved utlysning av offentlige anbud innenfor bygg- og anleggskontrakter samt kontrakter innenfor kjøp av varer og tjenester. Da vedtaket ble gjort i 2014 var det enstemmig i bystyret.

Publisert: 03.07.2019 11:38
Sist endret: 05.07.2019 14:59