Skien kommunes kunstnerstipend 2017

Fredag 3. november ble Skien kommunes kunstnerstipend 2017 utdelt for 12. gang. Kunstnerstipend med opphold i Skien gikk til kunstnerduoen Lerin/Hystad, mens arbeidsstipendene for profesjonelle kunstnere ble tildelt Ingvild Hogstad og Eduardo Balanza.

Skien kommunes kunstnerstipend med opphold i Skien 2018 tildeles den norsk-svenske kunstnerduoen Lerin/Hystad.

Stipendet består av NOK 155.000, - hvorav NOK 30.000,- øremerkes til et formidlingsprosjekt i Skien, samt 12 måneders opphold i Skien med leilighet i Snipetorp og tilgang til atelier/studio på Spriten Kunsthall.

Det var i alt 36 søknader til Skien kommunes kunstnerstipend med opphold i Skien 2018.

Juryens begrunnelse:

Kunstnerduoen Simon Torssell Lerin og Bettina Hvidevold Hystad er mottakere av Skien kommunes kunstnerstipend med opphold i Skien 2018

Simon Torssell Lerin (f. 1985) og Bettina Hvidevold Hystad (f. 1985) har jobbet sammen som kunst – og musikkduoen Lerin/Hystad siden 2010. De har begge en mastergrad fra Konstfack i Stockholm og en bachelorgrad fra Kunsthøyskolen i Bergen. Duoen arbeider interdisiplinært med billedkunst og eksperimentell musikk. Deres arbeider presenteres oftest som audiovisuelle installasjoner eller som konserter. Duoen har deltatt i flere separatutstillinger og gruppeutstillinger i Skandinavia, Europa og Asia. De spiller også regelmessig konserter i Europa og Asia.

Lerin/Hystad benytter feltopptak som bearbeides til nye komposisjoner. De er opptatt av å identifisere auditive landemerker – lyder som er unike for en spesifikk plass. I Skien ønsker kunstduoen å identifisere lyder som er unike for dette området og la disse inngå i nye kunstproduksjoner.

Juryen har bestått av:
Guro Honningdal, kultursjef Skien kommune
Line Ruud Ørslien, kulturseksjonen Telemark fylkeskommune
Arne Svalastog, kunstner, representerer Telemark kunstsenter

Skien kommunes arbeidsstipend for profesjonelle kunstnere 2017 tildeles scenekunstner Ingvild Hogstad og billedkunstner Eduardo Balanza.

Det deles ut 2 arbeidsstipender – hvert stipend er på NOK 30.000,-

Det var i alt 19 søknader til Skien kommunes arbeidsstipend for profesjonelle kunstnere i 2017. Søkermassen fordeler seg i hovedsak innenfor billedkunst, men også tekst, musikk og dans er representert.

Juryens vurdering:

Dramatiker og skuespiller Ingvild Hogstad mottar Skien kommunes arbeidsstipend for profesjonelle kunstnere 2017 for hennes scenekunstprosjekt «Heartbreak». Forestillingen skal ha premiere i februar 2018 under scenekunstfestivalen Vinterscenen. «Heartbreak» er en forestilling om hjertesorg hvor Hogstad jobber i skjæringspunktet mellom fakta, forskning, kunst og private betroelser. Med utgangspunkt i hjerneforskning, sosialpsykologisk forskning, tekster, musikk, personlige erfaringer, film og intervjuer fra forskningsmiljøet, skal forestillingen fremstå som en performance lecture i et dokumentarisk landskap. Prosjektet utarbeides av skuespiller Ingvild Hogstad i samarbeid med regissør Anne-Sophie Erichsen, lydkunstner The North og videokunstner Jørn Steen.

Ingvild Hogstad er utdannet fra Universitet i Oslo og fra The Russian Academy of Theatre Arts – GITIS. Hun har deltatt i en rekke teater- og filmproduksjoner både som skuespiller og instruktør. Hun har medvirket i oppsetninger for Teater Ibsen og Grenland friteater her lokalt, men har også arbeidet med teater internasjonalt i Danmark og i Serbia. Hogstad bor i Skien og har vært deltagende i Skien kommunes Ibsenvandringer hvert år siden 2013. Hun holder også kurs i skuespillerteknikk og fortellerteknikk. Hun har for tiden arbeidsplass i Skien kommunes atelierfellesskap i Henrik Ibsensgate 10.

Billedkunstner Eduardo Balanza [ES] innstilles til å motta Skien kommunes arbeidsstipend for profesjonelle kunstnere 2017 for hans kunstprosjekt «Destroying Landscape» i samarbeid med Susana López og Rikke Sanni Nikolaisen. Prosjektet går ut på å foreta en reise i Telemark, i hovedsak langs Telemarkskanalen fra Skien til Dalen, for å undersøke og dokumentere tilstanden til den ville naturen i Telemark i den post-industrielle tiden vi befinner oss i. Prosjektet tar utgangspunkt i romantikerne på 17- og 1800-tallet og deres hyllest til naturen i forhold til det lille mennesket, men Balanza ønsker å se hvordan industriens inntog i telemarksnaturen har satt sitt preg ved at mennesket har «temmet» naturen til fordel for industrielt fremskritt. Prosjektet skal startes sommeren 2018 med mål om en visning av resultatene i form av en audiovisuell utstilling i Skien høsten 2018.

Eduardo Balanza er billed- og performancekunstner med base i Madrid med utdanning fra Spania, Cuba og USA. Han har holdt en rekke utstillinger i hjemlandet og internasjonalt hvor lydlige elementer og populærkulturelle fenomener ofte inkorporeres i kunstverkene. De fire siste årene har han vært tilknyttet festivalen Høstpunkt i Skien hvor han sammen med Arnt Christian Teigen har arbeidet med performancekonseptet Radio Cobra. Under Høstpunkt i 2017 presenterte han et utstillingsprosjekt i Skien kirke og gjennomførte en måneds arbeidsopphold på Spriten Kunsthall i den forbindelse.

Juryen har bestått av:
Ingrid Betten, kulturkontoret Skien kommune