Skiensmodellen

Skien kommune ønsker å bidra i kampen for å forhindre sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. I 2014 innførte  kommunen en 14-punktsplan mot sosial dumping i byggebransjen.

Bilde fv: Arne Hagen fra Fellesforbundet, eiendomssjef Anita Ballestad og ordfører Hedda Foss Five.

De særskilte kontraktsbestemmelsene kalles Skiensmodellen. Modellen har fått mye oppmerksomhet fra kommuner i hele landet og benyttes nå av flere kommuner samt Telemark fylkeskommune.

Hensikten med modellen er å sørge for gode arbeidsforhold i anbudsbedrifter. Det kreves blant annet at alt arbeid skal utføres av fast ansatte hos entreprenørene, at ingen entreprenørkjeder er lengre enn to ledd, at over halvparten av de involverte i prosjektet har fagbrev og at bedriftene må ha lærlinger. NHO Telemark og Fellesforbundet i Telemark har vært viktige bidragsytere i prosessen med å utarbeide modellen.

- Det er gledelig at Skiensmodellen har ført til at flere bedrifter har tatt inn lærlinger. Jeg er stolt av arbeidet vi har gjort med utviklingen av denne modellen og at vi kan inspirere andre kommuner til å ta den i bruk, sier ordfører Hedda Foss Five.

Detaljer om Skiensmodellen

Trykksak Skiensmodellen