Mer enn bare et nummer

Simon Stranger er en norsk forfatter som er oppvokst i Lilleaker, Oslo. Han har utdannelse innenfor filosofi ved Universitetet i Oslo. Han har også gått Forfatterstudiet i Bø. Gjennom de siste årene har han skrevet og publisert ti forskjellige bøker. Bestselgeren hans, Barsakh: Emilie, Samuel og Gran Canaria, ble gitt ut i totusen- og ni, under forlaget Cappelen Damm.

Av Kevin Gundersen.

Barsakh: Emilie, Samuel og Gran Canaria er en bok om flyktninger til sjøs, med retning Spania. Hovedpersonen heter Samuel, og er flyktning. På veien, oppdager de at all ekstra «bensin» på båten, egentlig bare er vann. Dette ender opp med en svært dyster vending på deres drøm om å nå frihet; de blir sittende stille i båten og vente på at motoren skal stoppe, og en mulig død. Situasjonen eskalerer, og flere av menneskene dør. Mangelen på mat gjør dem så sultne at de angrer på at de ikke spise det første liket. Men etter flere dagers strev, ser de fugler i luften, og skjønner raskt at de nærmer seg land. Vel inne på land møter de ei jente ved navn Emilie. Hun hjelper dem å komme til land når ingen andre gjør det. Da hun forteller foreldrene sine at hun bruker kveldene sine på å lese Harry Potter, er hun egentlig ute og kjøper mat til flyktning-vennene, som midlertidig gjemmer seg i et forlatt hus, som hun kom over da hun var på joggetur.

Simon Stranger fortalte at inspirasjonen til temaet – båter og flukt – kom av at han var på havet med en venn og hans far, da motoren til båten stoppet. De klarte så vidt å ankomme land, og inn på en øy. På øya møtte de mennesker som var villig til å hjelpe med å ordne båten, men de fikk det ikke til. Seilet var ødelagt; de fryktet at seilet ville falle og lage hull i båten. De kom seg tilbake tilslutt, men med stadig frykt om at båten ville kantre og få hull i seilet.

I totusen- og fjorten ble boka De som ikke finnes, gitt ut. Dette er fortsettelsen til Barsakh: Emilie, Samuel og Gran Canaria, hvor Samuel returnerer til Emilie etter å ha vært fra hverandre i tre år. Hun kjenner han ikke igjen med en gang, men forstår raskt at det er han når han hvisker: - Emilie, er det deg? i en sprekk i døra.

I totusen- og tolv kom han ut med boken Verdensredderne. Hovedpersonen er ei tenåringsjente, som en skjebnesvanger dag oppdager en gutt som fikler med klærne på et kjøpesenter. Hun tror han skal stjele dem, men i stedet legger han igjen lapper på klærne, hvor det står: - Håper du koser deg med klærne – de som laget dem, gjorde det ikke.

Det kontroversielle temaet om underbetalte arbeidere – både voksne og barn – blir fort tatt opp i denne romanen.
Hun følger etter den mystiske gutten, og blir fort rekruttert i den lille ungdomsorganisasjonen styrt av fem ungdommer fra Oslo, kalt: Verdensredderne.

Stranger forteller at han har som hensikt i sin skriving å fremme hvor godt vi har det i Norge, i kontrast til hvordan mange av innvandrerne våre har hatt det, og fortsatt har. Han forteller at vi ikke må se på mennesker i vansker som «bare et nummer». Om noen synes at denne typen forfatterskap kan virke brutalt, er det fortsatt viktig å gjøre det mer realistisk og skummelt, slik at andre kan få innsikt i hvor brutalt det egentlig er. Samt at de blir påminnet at dette er noe som faktisk skjer, HVER dag!