Ibsens barndom i Skien

Henrik Ibsen er en av verdens mest kjente og spilte dramatikere. Han ble født 20. mars 1828 i Stockmanngården, den rett ved det som i dag er Handelstorget i Skien.

Henrik ble født inn i en privilegert posisjon. Begge foreldrene, Knud og Marichen (født Altenburg), tilhørte byens absolutte overklasse av embetsmenn og patrisiere. De økonomiske nedgangstidene på 1820- og 1830-tallet rammet også familien Ibsen. I 1835 flyttet familien til lystgården Venstøp, fem kilometer nord for Skien sentrum. Høsten 1843 flyttet familien til Snipetorp, mens den 15 år gamle Henrik Ibsen reiste med lastebåten «Lykkens Prøve» til Grimstad - der han ble apotekerlæring og forfattet sitt første drama. Henrik var hjemme hos familien noen sommeruker i 1845, og han var også innom i 1850, da han var på vei til Christiania for å bli student. Etter dette er det ikke kjent at Henrik Ibsen besøkte Skien.

I det selvbiografiske fragmentet Henrik Ibsen 1828–1888: Et literært Livsbillede forteller Ibsen om noen av barndomsminnene fra en «overmåde livsglad og selskabelig by». Hele det selvbiografiske fragmentet kan leses i Henrik Ibsens skrifter.

En bybrann i 1886 la Skien sentrum i ruiner, og det Skien som gjorde inntrykk på Henrik Ibsen som barn ble borte. Det eneste autentiske bymiljøet fra Henrik Ibsens barndom finnes i dag i Snipetorp. Barndomshjemmet på Venstøp er i dag museum.