Ibsenuka 2020 - arrangementer avlyses

Skien kommune avlyser egne arrangementer under Ibsenuka 16. – 22. mars. Dette gjelder arrangementer i regi av Skien bibliotek, Skien kulturskole, Menstad bydelshus, samt arrangementer i samarbeid med Teater Ibsen. For de øvrige arrangørene under Ibsenuka, se deres hjemmesider.

 

Mandag 16. mars: 

Kl. 18.00
John Gabriel Borkman. Åpen lesesirkel.
Hvor: Hedvig i Ibsenhuset. Gratis adgang.
Arr. Ibsenforbundet.

Kl. 19.30
Peer! 
Dette er Peer Gynt i Knut Nærums bearbeiding. Medvirkende elever fra Skien kulturskole.
Hvor: Blackboxen på Skien kulturskole, Skistredet 11.
Gratis adgang.
Arr. Skien kulturskole 

Kl. 19.30
Henrik Ibsen - Avstand og nærhet.

Velkommen til en konsertforestilling om Henrik Ibsen. 
Dette er en konsertforestilling om hvordan hendelser og relasjoner i fødebyen Skien preget livet og forfatterskapet til Henrik Ibsen. Sammen med sangeren Hilde Norland Gundersen, skuespiller Ola Otnes, og musikerne Frøydis Grorud og Espen Gjelstad Gundersen får vi gjennom Ibsens tonesatte dikt, brev og biografi, et møte med tiden Henrik Ibsen vokste opp.
Hvor: Peer Gynt i Ibsenhuset.
Billettpris: 260,-
Arr. Ibsenhuset.

Tirdag 17. mars:

Kl. 19.00
Sult, av Knut Hamsun.
Har du noen gang følt deg utenfor?
Sult utkom første gang i 1890. Det skulle bli Knut Hamsuns gjennombruddsroman og et verk som samtidig innebar noe nytt i norsk litteratur. Hamsun skildrer både den fysiske sult og den psykiske pine hos den navnløse hovedpersonen på en måte som gjør at leseren vanskelig glemmer ham. Sult er en klassiker i moderne diktning som har bevart sin fascinasjonskraft også i dag.

– Hvem har ikke kjent på følelsen av å ikke høre helt til, eller være oversett av andre. Med Sult har jeg lyst til å vise at det er menneskelig å føle seg utenfor, sier Anders T. Andersen som har regien og har dramatisert Knut Hamsuns klassiker for Riksteatret. 
Gratis introduksjon kl. 18.30.
Hvor: Dovregubbens hall, Ibsenhuset. 
BillettpriserOrdinær: 420,-  Honnør/grupper (10+): 340,- Studenter: 220,- 
Arr. Ibsenhuset og Riksteateret. 

Onsdag 18. mars:

Kl. 19.00 (dørene åpner kl. 18.00)
Livsfortellinger, et møte med Ibsen-biograf Sverre Mørkhagen og Skram-biograf  Merete Morken Andersen.
Kan vitenskapens krav om etterrettelighet kombineres med fortellingens potensial for innlevelse? Ja, mener Merete Morken Andersen og Sverre Mørkhagen. Begge skriver kunstnerbiografier som både begeistrer og forarger; Mørkhagen om Henrik Ibsen og Morken Andersen om Amalie Skram.
Hvor: Peer Gynt-salen i Ibsenhuset. 
Billettpriser: Ordinær: 175,-   LiS-medlem: 125,-   Student: 90,- 
Arr. Litteraturhuset i Skien.

Torsdag 19. mars:

Kl. 13 -16
Ibsenprisen 2020.
 Møt årets nominerte Ibsenpris-dramatikere og hør om deres arbeid. Thomas Bye i samtale med årets nominerte dramatikere til den nasjonale Ibsenprisen 2020. Årets vinner offentliggjøres. 
Hvor: Teater Ibsen.
Arr. Teater Ibsen og Skien kommune.

Kl. 19.00
"Der bodde en underlig gråsprængt en, på den yderste nøgne ø".
Slik starter Henriks Ibsens dikt om Terje Vigen. På kveldens forestilling får du deklamert mesterverket av selveste Helge Jordal, til musikk av Ivar Bøksle.  

Helge Jordal har i en årrekke vært en sentral utøver med store suksess i ulike prosjekter over hele Norge. Han er en bauta i norsk skuespillerhistorie og en entertainer og formidler hele Norge elsker. 
Hvor: Peer Gynt-salen i Ibsenhuset. Forestillingen varer 50 minutter.
Billettpriser: Ordinær: 300,- Student: 150,- Forestillingen varer 50 minutter.
Arr. Ibsenhuset i samrbeid med Teater Ibsen.

Fredag 20. mars:

Kl. 10 - 13
Bursdagsfeiring med barnehagene. Kroning av Ibsen-statuen i Ibsenparken. Forestillingen "LEK!" vises for barnehagene både i forkant og etterkant av kroningen. Påmelding til Eli Haugland innen 6. mars.

Kl. 11.00
En time med Ibsen, av og med Sylvia Salvesen og Jan Ø. Wiig.  
Hvor: Menstad bydelshus.
Bill. kr. 200,- Lunsjbuffet "Spis så mye du orker for 100,-"
Arr. Menstad bydelshus.

Kl. 13.00
Ibsenvandring i Skien sentrum.
Oppmøte ved Ibsenstatuen på Sorrento plass (nederst i Snipetorp).
Bill. kr. 80,-  evt kr. 120,- for dette og det påfølgende arrangementet på Stockmann-gården.
Arr. Telemark Museum.

Kl. 14.00
Løgner om Ibsens barndom, foredrag ved Jørgen Haave.
Var Ibsen en lausunge? Ble han psykisk skadet i oppveksten? Jørgen Haave ved Henrik Ibsen Museum gjennomgår gamle rykter og levende misforståelser om dikterens oppvekst.
Hvor: 2. etg på Humlegården, Henrik Ibsensgt.  
Bill. kr. 80,- et kr. 120,- for dette og den foregående Ibsenvandringen.
Arr. Telemark Museum.

Lørdag 21. mars: 

Kl. 12.00
Lørdagsbarn: Forestillingen LEK! 
I forestillingen LEK! møter du fem klovner. De legger et tau i en stor sirkel, og innenfor denne sirkelen får barna ta del i et fyrverkeri av en lekestund! De får gå på line, kle seg ut som klovner, mime, hoppe og danse. De får også kjenne på kraften som ligger i å stå sammen.
De fem klovnene jobber for den veldedige organisasjonen The Flying Seagull Project. De spiller normalt for barn som bor i flyktningleirer, og de er kjent over hele verden for sitt fantastiske arbeid. Dette er en unik mulighet for Skien til å møte verdens viktigste klovner.
Hvor: Handelstorget i Skien.
Gratis adgang. 
Arr: The Flying Seagull Project /Teater Ibsen

Kl. 12.00
Nettopp Nora, teaterforestilling for barn. 
Velkommen til et humoristisk møte mellom en kakespisende og kreativ Ibsen som feirer sin fødselsdag, og Nora, dukken som etterhvert ikke lenger vil være en dukke. Her møter vi lerkefuglen, ekornet, og en ellevill «tarantella»-dans. Nora blir mer og mer rampete, stjeler makroner fra hans bursdagskake, nekter å adlyde ordre, og skriver inn i hans manus at Nora går. Slik Suzannah, Ibsens hustru, gjorde. Det ender med at…. Nora går sin vei, og Ibsen blir verdensberømt! Passer for alle fra 4 år og oppover! Skuespillere: Kjersti Posti Høgli og Carl Henrik Ekblom. Regi: Anne-Sophie Erichsen.
Hvor: Gulset bibliotek.
Gratis adgang.
Arr. Skien bibliotek.

Kl. 19.00
Ibsen: Mezzosopranen og venner
De to sangerinnene Silje Vatne Heggem (Mezzosopran) og Karen Rosenberg Olsen (Sopran) inviterer til konsert med Ibsen som tema. Sammen med pianist vil de fremføre både tonesatte tekster av Ibsen samt musikk som Ibsen var særlig begeistret for.
Henrik Ibsen og Edvard Griegs samarbeid har resultert i noe av det vakreste vi har i norsk musikkhistorie. Da Ibsen begynte å planlegge en oppsetning av Peer Gynt med musikk, var Grieg den første han spurte. Stykket ble svært godt mottatt og Grieg tonesatte også senere seks dikt av Henrik Ibsen.
Hvor: Peer Gynt-salen, Ibsenhuset. 
Billett kr. 300,-
Arr. Ibsenhuset.


Søndag 22. mars: 

Kl. 12.00
Nettopp Nora, teaterforestilling for barn.
Velkommen til et humoristisk møte mellom en kakespisende og kreativ Ibsen som feirer sin fødselsdag, og Nora, dukken som etterhvert ikke lenger vil være en dukke. Her møter vi lerkefuglen, ekornet, og en ellevill «tarantella»-dans. Nora blir mer og mer rampete, stjeler makroner fra hans bursdagskake, nekter å adlyde ordre, og skriver inn i hans manus at Nora går. Slik Suzannah, Ibsens hustru, gjorde. Det ender med at…. Nora går sin vei, og Ibsen blir verdensberømt! Passer for alle fra 4 år og oppover! Skuespillere: Kjersti Posti Høgli og Carl Henrik Ekblom. Regi: Anne-Sophie Erichsen. 
Hvor: Skien bibliotek.
Gratis adgang.
Arr. Skien bibliotek.

Kl. 18.00
Ibsen og Kierkegaard, foredrag av og med Vigdis Hjort. 
Ibsenforbundet ønsker å gi publikum mulighet til refleksjoner angående kvinners indre og ytre kamp for forandring. Dette gjøres ved å fremheve de tidløse utfordringene hos Ibsens kvinner. Ibsenforbundet har invitert en sterk forfatter i norsk litteratur; Vigdis Hjorth. Hun kommer med sitt foredrag «Hvordan leve sammen», med utgangspunkt i Ibsens og Kierkegaards litterære verker.
I forkant av foredraget blir det en opptreden av elever fra Skien videregående skole.
Hvor: Anitra i Ibsenhuset. 
Billettpriser: Ordinær: 150,- Medlemmer av Ibsenforbundet: 100,- 
Arr. Ibsenforbundet.

Spis for 100

Vi feirer Ibsens fødselsdag med tilbudet "Spis for 100". Tilbudet gjelder fra 16. mars – 22. mars. For mer informasjon om tilbudet og menyer: www.skienby.no

Samarbeidspartnere

Ibsenuka 2020 er et samarbeid mellom  Ibsenforbundet, Ibsenhuset, Litteraturhuset i Skien, Skien By, Skien kommune, Teater Ibsen, Telemark Museum og Visit Grenland.