Ibsenuka 2019

Ibsenuka 2019 foregikk i perioden lørdag 16. mars til søndag 24. mars 2019. Under ser du hva som sto på programmet i år.

 

Lørdag 16. mars: Utstilling og film

Kl. 14.00
Utstillingsåpning
: Med blikk for litteraturen. Nina Sundbye – Billedhugger. Sted: Ibsenhusets foajé. Arrangør: Skiens Kunstforening og Ibsenforbundet. Gratis.

"Nora" av Nina Sundbye. Foto: Dag Jenssen.

Søndag 17. mars: Film

Kl.12.00
PopkornIbsen! Søndagsmatiné: While we’re young. Skrevet og regissert av Noah Baumbach. I rollene finner en Ben Stiller, Naomi Watts, Adam Driver og Amanda Seyfried. Filmen er inspirert av Byggmester Solness og Henrik Ibsen er kreditert som manusforfatter sammen med Baumbach. Tillatt for alle. Vi serverer popkorn. Sted: Brunosten på Skien bibliotek. Arrangør: Skien bibliotek. Gratis.

Mandag 18. mars: Stumfilm

Kl. 19.00
Stumfilm og bar .
Pianist Tormod Klovning akkompagnerer stumfilmene Et Dukkehjem, (14 minutter) og Samfundets støtter (10 minutter). Begge filmene er produsert av Thanhouser i 1911. Sted: Folque Café. Arrangør: Kulturkontoret og Folque Café i samarbeid med Nasjonalbiblioteket. Gratis adgang.

 
Stillbilde fra "Pillars of Society", med tillatelse fra Thanhouser Film Preservation, Inc.

Tirsdag 19. mars: Dikter-battle og teater

Kl. 18.30
Dikter-Battle: Hvem er størst, Shakespeare eller  Ibsen? I årevis har vi hørt at Henrik er nest størst etter William Shakespeare, er han det, og vil han for alltid være det? Kom og hør journalist og forfatter Inger Merete Hobbelstad (Dagbladet) battle med forsker og forfatter Frode Helmich Pedersen (UiB). Det er Torolf Kroglund, forfatter, tidligere leder av Ibsen-Hamsun dagene og nå kultursjef i Risør kommune, som leder samtalen. Sted: Anitra i Ibsenhuset. Arrangør: Kulturkontoret. Gratis.

Kl. 19.30
Kåre Conradi: Om Peer.  
En-manns forestilling med Kåre Conradi. En intim, men kraftfull forestilling om Peer Gynt sin fantastiske reise. «Han bruker ikke Ibsen for å eksponere sitt talent, men sitt talent for å eksponere Ibsen», sier Jan E. Hansen i Aftenposten.
I etterkant av selve forestillingen vil de bli en kort «baksnakk» med Kåre Conradi om hans forhold til Ibsen. Sted: Dovregubbens hall  i Ibsenhuset. Arrangør: Teater Ibsen og Ibsenhuset. Bill.kr. 250,-


Onsdag 20. mars: Prisutdeling m.m.

Kl. 11.30 
Bursdagsfeiring med barnehagene. Kroning av Ibsen-statuen i Ibsenparken. Forestillingen "Trufilotten" vises for barnehagene både i forkant og etterkant av kroningen. Påmelding til Helle Riis innen 9. mars.
. 
Foto: Max Emanuelson.

Kl. 13.00 – 16.00
Dramatikkseminar. Møt årets nominerte Ibsenpris-dramatikere, og hør om deres  arbeid.
Sted: Teater Ibsen. Arrangør: Teater Ibsen. Gratis.

Kl. 19.00 
Festkveld og utdeling av Ibsenprisen 2019
Opplev bl.a Fredrik Høyer og Bendik Baksaas. De byr på utdrag fra sitt helt ferske verk Til alt Ute. Liv Gulbrandsen fremfører sin tekst Ibsen, Obos og Bestemor. Sted: Peer Gynt, Ibsenhuset. Arrangør: Kulturkontoret. Bill.kr. 500,- (inkl mat og drikke) kjøpes via Ibsenhuset.
 
Klikk på bildet for større versjon. Foto: Ludvik Baksaas.

Kl. 19.00
Markblomster og potteplanter. Ibsen skrev aldri noe om ripsbusker, men det betyr ikke at hans diktning var fri for buskvekster og flora. Markblomster og potteplanter er kanskje en noe rar tittel på en forestilling, men den er hentet fra en av vår tids største diktere, Henrik Ibsen. Våren 1853 forelsket han seg i purunge Rikke Holst, noe som resulterte i diktet Markblomster og potteplanter. Rikke var markblomsten, alle øvrige damer var ”potteplanter i lunken jord. Sang: Hilde Norland Gundersen. Piano: Espen Gjelstad Gundersen. Saksofon: Andre Kassen.
Sted: Gråtenmoen bydelshus. Arrangør: Gråtenmoen bydelshus. Bill. kr.  150,- på https://www.deltager.no/ibsens2003 eller i døra før forestilling.

Kl. 19.00
PopkornIbsen! Onsdagsfilmen The Daughter er skrevet og regissert av Simon Stone, etter inspirasjon fra Vildanden. Aldersgrense 12 år. Popkorn serveres!
Sted: Skien bibliotek, Brunosten. Arrangør: Skien bibliotek.Gratis.

Kl. 19.00
Familien Ibsen. Foredrag av Jørgen Haave. Fortellingen om Henrik Ibsens oppvekst i Skien har vist seg å være full av småløgner og misforståelser. Konservator Jørgen Haave ved Telemark Museum har avslørt flere av disse i boken Familien Ibsen.
Sted: Folque Café. Arrangør: Telemark Museum. Gratis adgang.

Torsdag 21. mars: Litteratur

Kl. 19.00

Klimalitteraturen. Maja Lunde kommer til Litteraturhuset i Skien for å snakke om sin siste roman Blå. Det gjør hun sammen med generalsekretær i WWF, Bård Vegar Solhjell. Lunde var inspirert av Ibsens En folkefiende da hun skrev boken. Helga Lilleland er samtaleleder. Norges Lykkeligste Improteater opptrer. Sted: Peer Gynt, Ibsenhuset. Arrangør: Litteraturhuset i Skien. Billetter: Ordinær kr. 150,- Student kr. 75,- 

Lørdag 23. mars: Marked og teater

Kl. 12 - 15.
Marked på Handelstorget. Lokale utstillere lager god markedsstemning i byen.
Lørdagsbarn byr på forestillingen Nettopp Nora som spilles på scenen kl.13.00. Opplev et humoristisk møte mellom en kakespisende og kreativ Ibsen som feirer sin fødselsdag, og Nora, dukken som etterhvert ikke lenger vil være en dukke. Nora blir mer og mer rampete, stjeler makroner fra Ibsens bursdagskake, nekter å adlyde ordre, og skriver inn i Henriks manus at Nora går. Akkurat slik Suzannah, Ibsens hustru, gjorde. Det ender med at Nora går sin vei, og Ibsen blir verdensberømt!  Passer for barn fra 4 år.
Sted: Handelstorget. Arrangør: Skien kommune, kulturkontoret. Gratis adgang.
 
Foto: Ketil Hardy.

Søndag 24. mars: Vandring og teater

Kl. 13.00 Kirkegårdsvandring på Lie kirkegård, hvor Henrik Ibsens foreldre er gravlagt. 
Guide: Nina Melfald. Sted: Lie kirkegård. Arrangør: Kulturkontoret. Gratis.

Kl. 19.00 Jeanne Bøe: Å leve er en kunst!  Skuespiller Jeanne Bøe feirer 25 år på scenen. Hun serverer oss en personlig tolkning av de store spørsmålene vi alle lurer på. Sted: Dovregubben Intimscene i Ibsenhuset. Arrangør: Jeanne Bøe produksjoner og Ibsenhuset. Bill. kr. 250,- via Ibsenhuset. Forestillingen spilles også 25. og 26. mars kl. 19.00

Spis for 100

Vi feirer Ibsens fødselsdag med tilbudet "Spis for 100". Tilbudet gjelder fra 18. mars – 24. mars. For mer informasjon om tilbudet og menyer: www.skienby.no

Utstillinger

Skiens kusntforening viser utstillingen Nina Sundbye: Billedhugger - Med blikk for litteraturen. Utstillingen åpner 16. mars og står fram til 18. mai.
Nina Sundbye, (1944) er billedhugger og debuterte på høstutstillingen i 1967 med en skultur av Finn Graff. Som billedhugger har Sundbye hentet mange av sine skulpturer fra litteratur, eventyrene, teater og ballett.

Skulpturene til Sundbye er ofte figurative, og bærer preg av bevegelse og liv. Skulpturene hennes kan en finne over hele landet og flere av dem i Skien. Nina Sundbye har laget en rekke skulpturer med Ibsens skikkelser som tema. De første Ibsen-arbeidene hennes skriver seg helt tilbake til 70-tallet. I 2006 hadde hun bl. annet en større utstilling på Nasjonalbiblioteket om Ibsens kvinneskikkelser.\

I Ibsenhusets foaje, under messaninen, vises fotograf Jørn Steens Ibsen-bilder hele Ibsenuka.
Motivene som stilles ut stammer fra stykkene: Catilina, Lille Eyolf, Fruen fra havet, Et dukkehjem, Peer Gynt og Brand.

Denne utstillingen med motiver relatert til Henrik Ibsens diktning stammer fra et oppdrag for Henrik Ibsen Museum på Venstøp i Skien. I 2006 skulle det markeres at det var 100 år siden Ibsens død, og i den forbindelse fikk Jørn Steen oppdraget med å produsere en komplett ny utstilling for museet. I samarbeid med regissør Anne-Sophie Erichsen ved Grenland Friteater ble det dramatisert flere utdrag av kjente stykker, samt produsert en rekke videoinstallasjoner. De mest spektakulære vises også her, «En reise inn i Ibsens hode» og «Ibsen for barn». Begge opprinnelig produsert for simultanvisning for tre videoprojektorer inne i en gigantisk flosshatt som ble satt opp inne på låven på museet.

En rekke av disse motivene ble etterhvert overført til lerret, og nå også aluminium, som blandingsteknikk med akrylmaling. Alle motivene er til salgs, henvendelse direkte til Jørn Steen på telefon (+47) 95029386 eller e-post: steen.jorn@gmail.com.
Jørn Steen, født 1960. Feirer i år 40 år som profesjonell fotograf, filmskaper og billedkunstner.

Samarbeidspartnere

Ibsenuka 2018 er et samarbeid mellom  Ibsenforbundet, Ibsenhuset,  Litteraturhuset i Skien, Nasjonalbiblioteket, SkienBy, Skien kommune, Skien Kunstforening, Teater Ibsen, Telemark Museum og Visit Grenland..