Den kulturelle skolesekken

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Den kulturelle skolesekken er en ambisiøs kulturpolitisk satsing som gjør at elever i grunnskolen får tilgang til, får gjøre seg kjent med og får et aktivt forhold til kunst-, og kulturuttrykk av mange slag. Hvert år utarbeides det et DKS-program for elevene i Skien.

I tillegg  til det lokale tilbudet får elevene fem profesjonelle kunst- og kulturtilbud gjennom DKS Telemark hvert år.

DKS transport

DKS dekker transportkostnadene for skoler som har mer enn 3 km reisevei til aktiviteten (noen få tilbud er riktignok unntatt). Fra og med femte trinn oppfordres klassene til å sykle der det er forsvarlig, også om det er mer enn 3 km reisevei.

I 2017 fortsetter prøveprosjektet som gir barnehager og skoler gratis adgang til rutebussene i Grenland, i perioden kl. 08.30 -13.30. Det er ingen fast grense på hvor store grupper med elever som kan reise med bussen, så lenge det er plass. På den annen side, kan man heller ikke forhåndsreservere plass. Men om det er det større grupper enn 20 elever, anbefales man å dele gruppa på to avganger. Hver gruppe må dessuten medbinge en reisebekreftelse som fremvises ved påstigning.

Dersom man skal benytte bussen før kl. 08.30 eller etter 13.30, må man fortsatt ha rekvisisjon med seg på bussen (det er ingen mulighet for reservasjon i slike tilfeller heller).

Rekvisisjonen merkes med hvilket DKS-tilbud elevene skal delta på og med bestillernr.71104. En mal for rekvisisjon finner du her.

I helt spesielle tilfeller kan skolene chartre busser. Før dette gjøres, må DKS-koordinator varsles. Vi setter pris på at dere i slike tilfeller innhenter tilbud fra flere leverandører og benytter det rimeligste.

Faktura for transporten sendes:
Skien kommune Kultur og fritid, Fakturamottak, Pb. 37, 3701 Skien
Faktura må merkes med hvilket tilbud transporten benyttes til og med bestillernr 71104.

1. trinn - Fargesirkel

Årets tilbud til 1. klassetrinn blir innenfor de visuelle fagene. Tilbudet gis til alle 1.klassene etter en oppsatt plan. Elevene blir kjent med fargesirkelen og vil få kunnskap om fargelære og blanding av farger. Hver elev skal lage et  bilde som er en transparent vindusutsmykning.

Bildene kan brukes til å dekorere vinduene i klasserommet eller på skolen. Tilbudet gis på torsdager gjennom skoleåret og består at ett besøk à 60 min. Det er lærer i visuelle fag på Skien kulturskole, Hege Bækkelund hegin@online.no som besøker de ulike klassene. Alt utstyr tas med fra kulturskolen. Det er ønskelig at det er en lærer tilstede under besøket. Ingen påmelding. Klassene tildeles plass, se plan under. Rombehov: Vanlig klasserom. Gruppestørrelse: ca. 20 elever.

Turneplan Fargesirkel
Klassene får besøk etter denne planen:
DatoSkole og klasseKlokkeslett
Torsdag 12. jan Lunde skole gruppe 1 9-10
Torsdag 12. jan Bratsbergkleiva gruppe 1 11-12
Torsdag 19. jan Lunde skole gruppe 2 9.30-10.30
Torsdag 19. jan Lunde skole gruppe 3 11-12
Torsdag 26. jan Bratsbergkleiva gruppe 2 9.30-10.30
Torsdag 26. jan Bratsbergkleiva gruppe 3 11-12
 Uke 8 Vinterferie Klokkeslett
Torsdag 2. mars Klyve skole gruppe 1 9.30-10.30
Torsdag 2. mars Klyve skole gruppe 2 11-12
Torsdag 9. mars Klyve skole gruppe 3 9.30-10.30
Torsdag 9. mars Klyve skole gruppe 4 11-12
Torsdag 16. mars Kollmyr skole gruppe 1 9.30-10.30
Torsdag 16. mars Kollmyr skole gruppe 2 11-12
Torsdag 23. mars Venstøp skole gruppe 1 9.30-10.30
Torsdag 23. mars Venstøp skole gruppe 2 11-12
Torsdag 30. mars Grenland Kristne skole 9-10
Torsdag 30. mars Melum skole 11-12

Torsdag 6. april

Voksenopplæringa (20 stk) 9.30-10.30
Torsdag 6. april Voksenopplæringa (20 stk) 11-12
Dato kommer Åfoss gruppe 1  
Dato kommer Åfoss gruppe 2  
Dato kommer Buer gruppe 1  
Dato kommer Buer gruppe 2  

2. trinn - Bibliotekbesøk

Fra og med skoleåret 2016/17 skal alle Skiens skoleklasser få komme på besøk til Skien bibliotek, for å møte "magiske hester og kameler". Klassene tildeles tid og trenger ikke lenger melde seg på.

«Bøkene er magiske hester og kameler, som på et blunk tar oss dit vi vil – hvor som helst i hele verden!», har forfatteren Tor Åge Bringsværd sagt. Vi kunne ikke vært mer enig! Bøker er fantasi, kunnskap, lek, kunst, og flukt. Ved Skien bibliotek er vi opptatt av at så mange som mulig skal finne veien inn i bøkenes vidunderlige verden så tidlig som mulig. Derfor inviterer vi spesielt barna i 2. klasse til å komme og bli fortrolig med biblioteket – akkurat i det de er i ferd med å ta de første prøvende skrittene på sin egen unike leseveg.

Vi forteller hvem vi er og lærer dem om biblioteket og hva vi kan tilby. Vi viser hvor de finner bøkene og filmene som passer for akkurat dem, og vi gir tips til bøker som er verdt å sjekke ut. Og selvsagt leser vi også høyt for dem. Barna får også god tid til å se seg rundt og gjøre seg kjent med biblioteket, og med oss som jobber her. Skal elevene låne bøker, må de ha sitt eget eller lærerens skolekort.  Alle under 15 år må ha foresattes underskrift for å få kort. Bibliotektbesøket tar ca. en time.

Skolene skal ikke melde seg på, men blir tildelt tid. Hvis skolene i nærområdene til filialene på Klyve og Gulset heller vil reise dit, er det fullt mulig på den aktuelle datoen. Bare gi oss beskjed i god tid, på mail til barn@skien.folkebibl.no

Besøksplan bibliotekbesøk
Klassene får besøk etter denne planen:
DatoKl.SkoleKlasse
Onsdag 11. januar 09.30 Kollmyr 2a
Onsdag 18. januar 09.30 Kollmyr 2b
Onsdag 25. januar 09.30 Skotfoss 2
Avtaler dato med bibl. på Gulset 09.30 Stigeråsen 2a
Avtaler dato med bibl. på Gulset 09.30 Stigeråsen 2b
Onsdag 15. februar 09.30 Melum 2
Onsdag 1. mars 09.30 Kjørbekkhøgda 2a
Onsdag 8. mars 09.30 Kjørbekkhøgda 2b
Onsdag 15. mars 09.30 Bølehøgda 2
Onsdag 22. mars 09.30 Lunde 2a
Onsdag 29. mars 09.30 Lunde 2b
Onsdag 5. april 09.30 Lunde 2c
Onsdag 19.april 09.30 Venstøp 2a
Onsdag 26.april 09.30 Venstøp 2b
Onsdag 3. mai 09.30 Buer 2a
Onsdag 10. mai 09.30 Buer 2b
Onsdag 24.mai 09.30 Den røde skolen  
Onsdag 31. mai 09.30 SPT Svanen  

 

2. trinn - Myter og mystikk

Høsten 2016 ble Myter og mystikk gjennomført i Brekkeparken for alle Skiens 2.klassinger.Under ser du hvordan opplegget ble presentert for skolene:

Det gleder oss å kunne ønske 2.trinnselever og lærere velkommen til en dag fyllt med myter og mystikk i Brekkeparken! Oppmøte og velkomst ved Klosterporten i Hans Hoells gate. Tilbudet varer i omtrent 90 minutter. I løpet av denne tiden vil klassen bevege seg mellom tre stasjoner. Vær oppmerksom på at enkelte elever vil synes dette kan være skummelt. Elevene får høre både om gjenferd (Den grå damen), underjordiske, fanden selv og andre mørkemakter.

 1. Elevene ønskes velkommen utendørs av formidler som tar elevene med på en rundtur i Brekkeparken. Vi stopper på steder som vil gi elevene en opplevelse av tidligere tiders folkelige overtro. Hva var folk i gamle dager redd for? Var det skremmende å bevege seg fra stue til stabbur når høstmørket kom krypende? Hvordan kunne man beskytte seg mot det mystiske, ukjente som lurte i skyggene? Vi lager hver vår verneamulett.
 2. Rundt ildstedet i en av de gamle stuene våre vil elevene bli tatt med tilbake til tidligere tiders historiefortelling. Når det ble mørkt og kaldt ute, og dagene ble kortere, trakk folk sammen i stuene. Så familien på TV sammen? Nei, den gangen fortalte man historier rundt ildstedet, og de kunne til tider være både skumle og skremmende.
 3. Med papir og farger vil elevene få utfolde seg, og gi uttrykk for hva de har opplevd i Brekkeparken. Vil elevene tegne mystiske skikkelser som tusser og spøkelser, eller lykkebringende, magiske symboler som beskytter og verner mot slike overnaturlige vesener?

3. trinn - Flores Spirtus Vulgaris

I samarbeid med Spriten kunsthall får alle tredjeklassingene en workshop med smykkekunster Fanny Sophie Gjestland. Hun tar imot elevene på eget atelieer hvor elevene får være med på å lage blomster av gjenbruksmateriale.

For 5 år siden fant Fanny en del av en maiblomst på gaten. Siden har den ligget i tenkeskuffen. Men nå har hun hentet den fram og latt seg inspirere av denne lille platikkbiten som noen har mistet eller kastet. Hun har spurt seg selv: Hvordan kan jeg lage noe vakkert og brukbart av ting som andre har kastet?

Av gjenbruksmaterialer har hun laget smykker, men også større ting, med maiblomstform. Alt dette vises i utstillingen Flores Spirtus Vulgaris i et drivhus på Spriten kunsthall fra 10. mars.

Alle Skiens 3. klassinger får i den forbindelse være med på en workshop med Fanny. Vi skal lage blomster i forskjellige gjenbruksmaterialer. Noen kan kanskje lage en stor en felles blomst (til dette trengs store hermetikkbokser som man kan få fra kinarestauranter f.eks). Man kan samarbeide 2 og 2 eller små grupper, eller ikke...Fint hvis det er avtalt på forhånd, så bruker vi ikke tid på å diskutere dette når elevene kommer til Spriten.

I forkant av besøket er det derfor viktig at klassene samler gjenbuksmaterialer og tar dette med seg til Spriten. Her er forslag til hva dere kan samle: Hermetikkbokser, kartong, stoff med fine farger, syltetøyglass. Ta også med plast, folie, alt som kan klippes i, egentlig. Og stilker, kvister, pinner, sugerør etc. til å feste blomstene på...Fine store glass med lokk kan brukes som glassklokker, må være rene uten papir og lim. Dette kan også forberedes på skolen. Gjelder også metallbokser. Rengjøringen tar ganske mye tid. Poenget er jo nettopp at man tar avfall, tilfører det tid og tanke, og opphøyer det til noe annet. Vi skal lage vakre ting av ting som andre har kastet.

Workshopen gjennomføres i løpet av en drøy time, og siden programmet er temmelig stramt ber vi skolene være presise.

Transport: Dekkes av DKS for de som har mer enn 3 km vei til sentrum. Prøv fortrinnsvis å benytte rutebussen siden den er gratis mellom kl. 08.30 - 13.30.

Skolene skal ikke melde seg på dette tilbudet, med møte opp på Spriten etter oppsatt plan:

Besøksplan Spriten våren 2017
DatoKlokkaSkole/klasseAntall
Mandag 13. mars 09.15 Klyve 3A 26
Mandag 13. mars 10.45 Klyve 3B 25
Tirsdag 14. mars 09.15 Klyve 3C 22
Tirsdag 14. mars 10.45 Buer 3A 19
Tirsdag 14. mars 12.30 Lunde 3A 20
Torsdag 16. mars 09.15 Åfoss 3A 15
Torsdag 16. mars 10.45 Buer 3B 20
Torsdag 16. mars 12.30 Lunde 3B 21
Fredag 17. mars 09.15 Åfoss 3B + DRS 3.tr. 15 + 3
Fredag 17. mars 10.45 Lunde 3C 21
Mandag 20. mars 09.15 Kollmyr 3A 21
Mandag 20. mars 10.45 Kollmyr 3B 22
Tirsdag 21. mars 09.15 Moflata 3B 17
Tirsdag 21. mars 10.45 Melum 10
Tirsdag 21. mars 12,30 Moflata 3A 19

Torsdag 23. mars

09.15 Gjerpen - gruppe 1 20
Torsdag 23. mars 10.45 Gjerpen - gruppe 2 20
Torsdag 23. mars 12.15 Gjerpen - gruppe 3  22

Fredag 24. mars

09.15 Venstøp 3B 20
Fredag 24. mars 10.45 Venstøp 3B 20
Mandag 3. april 09.15 Kjørbekkhøgda 3A 21
Mandag 3. april 10.45 Kjørbekkhøgda 3B 22
Mandag 3. april 12.30 Moflata 3C 18
Tirsdag 4. april 09.15 Bratsbergkleiva 3A 21
Tirsdag 4. april 10.45 Stigeråsen 3A 19
Torsdag 6. april 09.15 Bratsbergkleiva 3B 25
Torsdag 6. april 10.45 Stigeråsen 3B 18
Torsdag 6. april 12.30 Moflata 3D 19
Fredag 7. april 09.15 Bølehøgda 26
Fredag 7. april 10.45 Skotfoss 3  tr.+ GKS 3 tr. 12 + 8

4. trinn - Stomp

Gjennom materialer hentet fra hverdagen skal det skapes et mangfold av rytmer og bevegelse. Her skal koster i sving for å få rytmisk moro inn i hverdagen. En dansepedagog og en trommepedagog fra Skien kulturskole kommer til skolen to ganger i løpet av skoleåret for å inspirere og veilede elevene. Kanskje klarer dere å lage en miniforestilling som kan vises for de andre elevene på skolen? Pedagoger er Marieke Joosten og Martin van Gastel fra Skien kulturskole. 

Rombehov: Stort rom, helst gymsal og et vanlig klasserom.
Gruppestørrelse: ca. 20 elever.
Antrekk: Tøy det er lett å bevege seg i.
Varighet: 2 besøk av 75 minutters varighet.
Kontaktinfo utøver: yogagrenland@gmail.com Marieke: 91169142

Turneplan Stomp
Klassene får besøk etter denne planen:
DatoKlokkeslettSkoleGruppe
Torsdag 5. jan 9.45-11.00 Stigeråsen skole 4a
Torsdag 5. jan 11.15-12.30 Stigeråsen skole 4b
Torsdag 12. jan 9.45-11.00 Stigeråsen skole 4a
Torsdag 12. jan 11.15-12.30 Stigeråsen skole 4b
Torsdag 19. jan 9.45-11.00 Venstøp skole 4a
Torsdag 19. jan 11.15-12.30 Venstøp skole 4b
Torsdag 26. jan 9.45-11.00 Venstøp skole 4a
Torsdag 26. jan 11.15-12.30 Venstøp skole 4b
Torsdag 2. febr 9.45-10-45 Gjerpen skole 4a
Torsdag 2. febr 11.45-12.45 Bølehøgda skole 4
Torsdag 9. febr 9.45-11.00 Gjerpen skole 4a
Torsdag 9. febr

11.45-12.45

Bølehøgda skole 4
Torsdag 2. mars

9.45-11.00

Gjerpen skole 4b
Torsdag 2. mars 11.15-12.30 Gjerpen skole 4c

Torsdag 9. mars

9.45-11.00 Gjerpen skole 4b
Torsdag 9. mars 11.15-12.30 Gjerpen skole 4c
Torsdag 16. mars 9.45-11.00 Klyve skole 4a
Torsdag 16. mars 11.15-12.30 Klyve skole 4b

Torsdag 23. mars

9.45-11.00 Klyve skole 4a
Torsdag 23. mars 11.15-12.30 Klyve skole 4b
Torsdag 30. mars 9.45-11.00 Lunde skole 4a
Torsdag 30. mars 12-13.15 Klyve skole  4c
Torsdag 6. april 9.45-11.00 Lunde skole 4a
Torsdag 6. april

12-13.15

Klyve skole 4c
Torsdag 20. april 9.45-11.00 Lunde skole 4b
Torsdag 20. april 11.15-12.30 Lunde skole 4c
Torsdag 27. april 9.45-11.00 Lunde skole 4b
Torsdag 27. april 11.15-12.30 Lunde skole 4c
Torsdag 4. mai 9.45-11.00 Kollmyr skole 4a
Torsdag 4. mai 11.15-12.30 Kollmyr skole 4b
Torsdag 11.mai 9.45-11.00 Kollmyr skole 4a
Torsdag 11.mai 11.15-12.30 Kollmyr skole 4b
Torsdag 18.mai 9.45-11.00 Bratsbergkleiva skole 4a
Torsdag 18.mai 11.15-12.30 Bratsbergkleiva skole 4b
Torsdag 1. juni 9.45-11.00 Bratsbergkleiva skole 4c
Torsdag 1. juni 11.15-12.30 Bratsbergkleiva skole 4a
Torsdag 8. juni 9.45-11.00 Bratsbergkleiva skole 4b

Torsdag 8. juni

11.15-12.30

Bratsbergkleiva skole 4c

 

5. trinn - Kanaltur

Telemarkskanalen er et svært viktig kulturminne som elever i Skien får oppleve. Tilbudet består av en båttur med MS Victoria fra Hjellebrygga til Lunde og buss tilbake til Hjellen. Skolene skal ikke melde seg på dette tilbudet. Dere tildeles plass. Skolene/foreldrene må selv sørge for transport av elever fram til Hjellebrygga. DKS sørger for transport fra Lunde tilbake til egen skole.

Våren 2017 legger vi opp til at elevene kan gå av båten i Eidsfoss sluse og følge kulturstien fram til Vrangfoss, hvor de går på båten igjen i overkant av slusene.
Datoer: Datoene for turene våren 2017 blir klare i begynnelsen av vårsemesteret.
Tid: Oppmøte seienst kl. 07:45, avreise kl 08.00 fra Hjellebrygga. Ankomst Lunde ca. kl 12.50. Buss retur til Skien: Avreise fra Lunde ca kl 13.15, ankomst Skien ca 14.15.

Det er utarbeidet et fyldig undervisningsopplegg knyttet til kanalens historie. Dette finner dere på www.skiensvassdraget.no.

5. klassene skal på kanaltur etter denne planen
DatoSkoleElever Lærere
Mandag 22.5. Moflata 68  
  Lunde 52  4
  Kjørbekkhøgda 37  3
  Totalt  157  
       
Tirsdag 23.5. Bratsbergkleiva 61  4
  Bølehøgda 34  2
  Kollmyr 45  4
  Voksenopplæringa 20  2
  Totalt  163  
       
Mandag 29.5. Stigeråsen 48 4
  Buer 20 2
  Åfoss 27 3
  Melum 19 2
  Skotfoss 18 2
  GKS 7 2
  Totalt  139  
       
Torsdag 8. juni Den røde skolen 25 20
       
Mandag 12. juni Klyve

63

 5
  Gjerpen 64  
  Venstøp 44  3
  Totalt  171  
       

 

6. trinn - Besøk Skien kirke

Skien kirke med sine 67 meter høye tårn, fantastiske glassmalerier, spesielle byggemåte og orgel i nord-europeisk toppklasse er det tydeligste tegnet på viljen til gjenreisning og kulturell styrke etter at Skien ble lagt i aske i 1886. Skien kirke – en av landets største og flotteste. Vi ønsker alle elever på 6. trinn velkommen til byens kirkelige storstue. Snaut ralvparten  av 6. klassene fikk tilbudet høsten 2016, resten får tilbudet våren 2017.

Ved et besøk i Skien kirke får elevene: 

 • Kunnskap gjennom opplevelse av kunst og kultur.
 • Kjennskap til tidstypisk arkitektur og spennende byggetekniske løsninger som gjorde det mulig å reise en tårnseksjon som veier over to ganger Eiffeltårnet i Paris.

Besøkets elementer
Elevene møtes av ”arkitekten” utenfor kirken. En skuespiller spiller den 28 år gamle arkitekten Hagbarth Schytte-Berg, som for øvrig også tegnet Skien rådhus. I ”Tårnengelrommet” bak orgelgalleriet blir vi bedre kjent med byggets tegninger og arkitektur. Deretter deles gruppen og elevene sirkulerer mellom de ulike "stasjonene".

 • Vandring inne i taket. Kirken har dobbel takkonstruksjon. Dette er et spennende sted.
 • I ”Tidsrommet” bak kirkeuret finner vi det gamle urverket fra Stockholm. Her kan vi filosofere litt over hva tid er.
 • Kirkeklokkene på over ett tonn, opphenget, mekanikken og den flotte utsikten mot byen.
 • Kirkens fantastisk orgel, instrumentenes dronning, med 70 stemmer og over 5000 piper. Elevene blir involvert i utøvelse av musikk.
 • Framme i koret jobber vi med religiøs symbolikk knyttet til glassmaleriene, sølv fra de tidligere kirkene i byen og kirkens moderne tekstiler.

Dette besøket kan gjerne planlegges i undervisningen på forhånd eller følges opp kunstfaglig, i RLE-faget eller formingsmessig etterpå. Kirkens stab er behjelpelig med ideer, ev besøk i grupper på trinnet og lignende. Se ellers www.skienkirke.no og klikk inn på Skien kirke.

Det er anledning til å ha skolematmåltid i kirkerommet.

Gruppestørrelse: maks 30 elever.
Varighet: 1 ½ - 2 timer, litt avhengig av hvor raskt elevgruppene beveger seg mellom de ulike stasjoenen i kirken.
Oppmøte: Skien kirke ved hoveddøra.
Ingen påmelding. Skolene tildeles plass.
Transport: Skyss dekkes av DKS, men de som har mulighet til å gå eller sykle til byen oppfordres til å gjøre dette.

Noen av 6. klassene deltok på opplegget høsten 2016. 

De øvrige klassene skal besøke Skien kirke etter denne planen
DatoKlokka Skole/klasseElever
Torsdag 20.4. 09.00 Lunde 6A + halve 6B 21 +10
Torsdag 20.4. 11.45 Moflata 6A  22 
Fredag 21.4. 09.00 utgår pga begravelse  
Fredag 21.4. 11.45 utgår pga begravelse  
       
Mandag 24.4. 09.00 Lunde 6C + halve 6B 22 + 9
Mandag 24.4. 11.45 Moflata 6C  22 
Torsdag 27.4. 09.00 Kollmyr 6A 19
Torsdag 27.4. 11.45 Kolmyr 6B + Spt Svanen 19 + 5
Fredag 28.4. 09.00 Skotfoss 6 + SPT Svanen 16 + 8
Fredag 28.4. 11.45 Åfoss + Melum 20 + 8
Fredag 5.5. 09.00 Venstøp 6A + 6B 21 + 18
Fredag 5.5. 11.45  Moflata 6B 22
Fredag 12.5.  09.00 utgår  
Fredag 12.5. 11.45 utgår  
Onsdag 24.5. 09.00 Kollmyr 6C 21
Onsdag 24.5. 11.45 Den røde skolen 30
Mandag 29.5. 09.00 Gjerpen 6B 23
Mandag 29.5. 11.45 Bølehøgda 6A + 6B 15 + 18
Torsdag 1.6. 09.00 Gjerpen 6A 28
Torsdag 1.6. 11.45 Stigeråsen 6A og 6B 21 +17
Fredag 2.6. 09.00 Voksenopplæringa  14
Fredag 2.6. 11.45. Voksenopplæringa  27
       

7. trinn - Ibsenlabyrinten

Våren 2015 tok vi opp igjen tradisjonen med Ibsenlabyrint for sjuendeklassingene. Som tidligere år består tilbudet av ulike tre elementer som gjennomføres i Henrik Ibsens barndomshjem på Venstøp. I løpet av snaut to timer får elevene oppleve stedet Henrik Ibsen bodde fra han var 6 til 15 år.

Hvilken betydning har det hatt at han vokste opp her, og ikke et helt annet sted? Steder, hendelser og personer fra hans oppvekst kan gjenfinnes i dramaene hans, blant annet mørkeloftet på Venstøp. Søkelyset mot  dramaet «Vildanden» som kan knyttes direkte mot det autentiske mørkeloftet på Venstøp. 

I løpet av tiden på Venstøp får elevene:

 • Omvisning i huset/utdrag av «Vildanden» med skuespillere fra Teater Ibsen.
 • Dykk ned i ibsenske dilemmaer.
 • Spørrekonkurranse om Henrik Ibsens liv og verker.

Det gjennomføres to runder pr. dag, med plass til opp til ca. 70 elever pr. runde.
Kl. 09.15 – ca. 11.00 og kl. 11.30 – ca. 13.15. Elevene kan gjenre spise nistepakkene i tunet.

Når: Gjennomføres våren 2017. Datoer er klare ved nyttår.
Praktisk: Kafeen er ikke åpen for servering, så husk å ta med nistemat og drikke. Klær som passer vær og temperatur. Deler av opplegget foregår ute selv om det regner.

Transport: Det går ikke rutebuss til Venstøp. Så vi oppfordrer dere sterkt til å se muligheten for å kombinere fysisk aktivitet med kulturhistorie og sykle til Venstøp. DKS dekker transport for de som har mer enn 3 km reisevei og absolutt ikke klarer å sykle. Skolene må i så fall chartre busser eller maxitaxier.Faktura sendes Kultur& fritid, og merkes Ibsenlabyrint/bestillernr. 71104.

Besøksplan Ibsenlabyrinten
DatoKl.Skole og klasser:Antall elever:Totalt:

onsdag 26. april

09.15

Klyve 7a,b,c

25+23+24

72

onsdag 26. april

11.30

Gjerpen 7a,b

28+30

58

torsdag 27. april

09.15

Buer 7a,b

20+22

42

torsdag 27. april

11.30

Lunde 7a,b,c

22+23+24

69

fredag 28. april 

 

09.15

Åfoss 7
Kjørbekkhøgda 7a,b

21
17+17

55

fredag 28. april 

11.30

Moflata 7a,b,c

23+23+22

68

onsdag 3. mai

09.15

Venstøp 7a,b 
Voksenopplæringa

17 +14
21

60

onsdag 3. mai

11.30

SPT Svanen 

13

60

torsdag 4. mai

09.15

Stigeråsen 7a,b
Melum

22+20
8 + 9

50

torsdag 4. mai

11.30

Kollmyr 7a,b

22+24

46

fredag 5. mai.

09.15

Bølehøgda 7
Skotfoss 7
Den røde skole

15
25
20

60

fredag 5. mai.

11.30

Bratsbergkleiva 7a,b

25+23

48

8. trinn - Galleribesøk TKS

Tradisjonen tro så vil alle elevene på 8. trinn i Skien kommune få besøke Telemark kunstnersenter, våren 2017.

Denne gang er det Günter Winkelmanns tegninger som vil være i fokus. Utstillingen åpner 03.03.17 og står frem til 02.04.17 og tilbudet til 8. klassetrinn gis i løpet av denne perioden. Turneplanen finner du på http://telemark.ksys.no/produksjon/1009269

Mange har ikke vært på en kunstinstitusjon før, så det blir en kort introduksjon på hvordan man orienterer seg på slike arenaer, og hvilket arbeidsoppgaver vi har har hos oss på TKS. Elevene vil få omvisning i utstillingen og delta i en workshop i etterkant. DKS i Skien dekker transporten til dette tilbudet.

8. trinn - Bibliotekbesøk

Bli med på skattejakt etter kunnskap, avkobling og glede - som varer. Alle Skiens 8.klassinger inviteres med dette til bibliotekbesøk! «Bøker luktar heilt spesielt, dei luktar ein slags klokskap som ikkje finst andre stadar», har forfatteren Frode Grytten sagt. All leseforskningen viser at andelen boklesere minker dramatisk ved inngangen til ungdomstiden.

På terskelen til en kompleks voksen virkelighet kaster de fleste vrak på den kanskje beste kilden til refleksjon, kunnskap, avkobling og glede: bøker. Vi ved Skien bibliotek vil være med å motarbeide denne tendensen, og inviterer derfor spesielt alle 8.-klassinger i Skien til oss for å bli kjent med tilbudet vårt. Under besøket anbefaler vi gode bøker og orienterer om passende nyere litteratur – fra Norge og utlandet. Målet er at ungdommene skal bli trigget til selv å gå på skattejakt i bokhyllene, og finne skatter av klokskap som varer! Skal elevene låne bøker, må de ha sitt eget eller lærerens skolekort. Alle under 15 år må ha foresattes underskrift for å få kort. 

Varighet: Bibliotektbesøket varer ca. en time.

Besøksplan bibliotekbesøk
Klassene besøker biblioteket etter denne planen:
DatoSkoleKlasse 
Torsdag 19. jan. kl. 9.30 Kongerød 8 D
Torsdag 26. jan. kl. 09.30 Kongerød 8 A
Torsdag 2. febr. kl. 09.30 Kongerød 8 B
Torsdag 9. febr. kl. 09.30 Kongerød 8 C
Torsdag 16. febr. kl. 09.30 Menstad 8 D
Torsdag 2. mars kl. 09.30 Menstad 8 B
Torsdag 9. mars kl. 09.30 Menstad 8 C
Torsdag 16. mars kl. 09.30 Menstad 8 E
Torsdag 23. mars kl. 09.30 Menstad 8 A
Torsdag 6. april kl. 09.30 Mæla 8 A
Torsdag 20. april kl. 09.30 Mæla 8 B
Torsdag 4. mai kl. 09.30 Mæla 8 C

9. trinn - Møt en kunstner

Dette er et tilbud til elever på 9. trinn i Skien hvor elevene drar på verkstedbesøk hos utvalgte kunstnere knyttet til Kunstnerbyen Skien. Tilbudet gis som et samarbeid mellom lokal og regional DKS. Dette er et tilbud til elever på 9. trinn i Skien hvor elevene drar på verkstedbesøk hos utvalgte kunstnere knyttet til Kunstnerbyen Skien.

Konseptet har fokus på mer egenaktivitet for elevene, og målet er at elevene skal få innblikk i hvordan kunstnere jobber. Før avreise til Spriten Kunsthall deler skolen elevene i tre grupper, bestående av 7-12 elever hver. Gruppene besøker hvert sitt atelier. Inne på atelieret holder kunstner en presentasjon som fokuserer på arbeidsmetode, teknikker, fremgangsmåte og litt om egen bakgrunn.

I neste fase skal elevene selv prøve å jobbe med de ulike kunstneriske uttrykkene og teknikkene. Dette vil gi hver gruppe med elever mer tid til å fordype seg i de ulike uttrykkene. Følgelig vil elevene få ulike opplevelser ut av besøket og vi ønsker at dette skal bidra til å starte samtaler i elevgruppene.
Tilbudet gjennomføres våren 2017 og besøksplanen er tilgjengelig på DKS Telemarks nettsider http://telemark.ksys.no/produksjon/1006823

10. trinn - Dramatikerens hemmeligheter

Telemark Museum inviterer elevene på 10. trinn til Henrik Ibsen Museum for å bli kjent med forfatteren og en av hans sentrale karakterer, presten Brand.

Opplegget gjennomføres på Venstøp, familien Ibsens landsted, som ble familien Ibsens hjem da Knud Ibsen kom i økonomiske vansker.

 • Vi starter med omvisning i bolighuset der Henrik bor fra han var 7 til 15 år. 
 • Stykket Brand presenteres for elevene.  
 • I etterkant tolker vi innholdet i deler av teksten fra det kjente dramaet.
 • Elevene iscenesetter utvalgte secener fra Brand, gruppevis.

Ibsens stykker gir rom for fri tolkning og refleksjon, men formidler Hernik Berg-Larsen som selv er skuespillerutdannet, kan også gi kyndig hjelp og veiledning. Brand er fortsatt relevant: Kanskje tenker Henrik Ibsen og dagens unge mer likt enn hva man skulle tro?
Varighet: To klokketimer.
Hvor: Henrik Ibsen Museum, Venstøp.
Når: Gimsøy u.skoles 10. klasser besøker Venstøp våren 2017. 
De øvrige skolene gjennomførte opplegget høsten 2016.

1.-10. trinn - Megafon filmfestival

Den 13. utgaven av Megafon-filmfestival går av stabelen på forsommeren 2017. Programmet er klart ved påsketider.
Tid: Uke 22. Mandag 29. mai til fredag 2. juni 2017.
Sted: SF-kino Skien.
Transport: Transport dekkes ikke av DKS. Skolen må selv bekoste transport om de vil chartre buss/taxi.

 Programmet finner du her.

Lokal DKS-plan 2016 - 2020

Lokal DKS-plan 2016-2020 gir retningen for Den kulturelle skolesekken i Skien grunnskole. Planen ble vedtatt i Hovedutvalg for Oppvekst og i formannskapet i mars 2016. Det er fire satsingsområder i planen:

 • Arven etter Henrik Ibsen
 • Litteratur
 • Identitet og kulturarv
 • Visuell kunst

DKS-planen i sin helhet finner du her. Saksframstillingen ligger også her.

Du kan se på nettsidene til den nasjonale kulturelle skolesekken ved å følge linken.

Kontakt oss

Spørsmål om det lokale DKS-tilbudet kan rettes til Eli L. Haugland på kulturkontoret, eli.haugland@skien.kommune.no mobil 95 00 15 66, sentralbord 35 58 10 00.

Spørsmål som gjelder tilbudene som kommer via DKS Telemark kan rettes til Linda Mjeltevik, oppvekstadministrasjonen, linda.mjeltevik@skien.kommune.no, tlf. 35 58 19 51.

Publisert: 31.10.2016 10:58
Sist endret: 08.02.2017 14:30