- Alle kan bli ordfører i Norge

Alle som har bodd minimum tre år i Norge og er over 18 år har stemmerett. Ordfører Hedda Foss besøkte tirsdag Voksenopplæringa for å fortelle om valget og Norges demokratiske system.

- Alle kan bli ordførere i Norge. Du trenger ikke være rik eller ha foreldre med viktige jobber. Det er folket som bestemmer.
Det sa ordfører Hedda Foss Five da hun besøkte Voksenopplæringa i Skien tirsdag ettermiddag.

Voksenopplæringa har satt av de to første ukene i august til informasjon om kommunevalget og det demokratiske system i Norge. Dette er for nyankomne flyktninger og innvandrere som er deltakere i introduksjonsprogrammet i Skien kommune. Mange av dem har vært i Norge i tre år. Det betyr at de kan bruke stemmeretten i høstens kommune- og fylkestingsvalg. det er derimot ikke gitt at alle vet hvordan et demokratisk valg gjennomføres.

Foss Five var invitert for å fortelle om hvordan man blir valgt som ordfører og hva denne rollen innebærer.
- Den viktigste delen av å være ordfører er at jeg leder bystyret. Vi møtes en gang i måneden, og det er alltid flertallet som bestemmer. Ellers gjør jeg veldig mange ulike ting, hver eneste dag. Jeg bruker blant annet mye tid på å besøke skoler, barnehager og arbeidsplasser. Som ordfører skal man jobbe for at de som bor i Skien skal ha det best mulig, sier Foss Five.

Ordfører Hedda Foss Five sammen med Fatima Hassan Alhasan og Salwa Ali.

Hun brukte tid på å forklare hvordan valget fungerer og hvordan man kan bli valgt inn i bystyret.
- Du må være over 18 år, ha bodd minimum tre år i Norge og medlem av et politisk parti, sier Foss Five.
I løpet av de to neste ukene skal representanter for de ulike politiske partiene besøke Voksenopplæringa for å fortelle om sitt parti.

Publisert: 05.08.2019 11:04
Sist endret: 07.08.2019 08:51