Bøter hvis du bryter koronareglene

Her kan du se politiets bøtesatser ved brudd på reglene.

Politiet Sør-Øst opplyser at bøtesatsene er utgangspunktet påtalemyndigheten går etter når de behandler brudd på smittevernloven, men at det kan variere ut i fra den enkelte saken. Lokale bestemmelser blir også tatt med i vurderingen.

Brudd på karanteneplikt
Kommer du fra reise i utlandet, eller har vært nærkontakt til en person som er bekreftet smittet, og bryter reglene for karantene kan du få 20.000 kroner i bot.

Brudd på isolasjonsplikt
Er du bekreftet smittet av korona og bryter reglene for isolasjonsplikt kan du få 20.000 kroner i bot.

Brudd på forbud mot alkoholservering etter klokken 24:00
Serveringsteder som skjenker alkohol etter midnatt kan få mellom 10.000 og 50.000 kroner i bot. Hvor høy boten blir vurderes ut ifra tidspunktet for servering og antall besøkende på serveringstedet.

Koronarelaterte lovbrudd – lokale bestemmelser

Enkelte kommuner har lokale forskrifter, som for eksempel bruk av munnbind når det ikke er mulig å holde en meter avstand. I Skien har vi nå en lokal forskrift som er gjeldende til og med 23.12.2020.

Munnbind
Er du i en kommune hvor det er plikt til å bruke munnbind på buss eller i butikker når det ikke er mulig å holde en meter avstand kan du få 2.000 kroner i bot. Plikten gjelder ikke personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind. I Skien er det nå plikt om å bruke munnbind på busser, taxi, i butikker og på kjøpesenter.

Fester/arrangementer

Hvis man deltar på et privat arrangement med flere enn fem gjester, kan man få 5.000 kroner i bot. Arrangøren kan få 10.000 kroner i bot.

Hvis et privat arrangement blir holdt i et lokale hvor det ikke er plass til at alle deltakere kan holde minst en meter avstand, kan man få 5.000 kroner i bot som deltaker og 10.000 kroner i bot som arrangør.

Brudd på regler om å gjennomføre arrangementer med mer enn 20 personer tilstede samtidig når arrangementet er innendørs og det ikke er fast seteplassering. Her kan arrangøren få 10.000 kroner i bot eller mer, avhengig av hvor mange som er tilstede. Foretak kan få 50.000 kroner i bot.

kilder: politiet og Varden

Publisert: 12.11.2020 15:31