Kjære Russ 2020

Vi er i krise; et virus truer de sårbare blant oss. Et virus som rammer besteforeldre-generasjonen hardest. Et virus som smitter lettere enn influensavirus, og rammer hardere.

VI skjønner at du som er russ ønsker å feire akkurat som russen før dere, men så går ikke det akkurat nå.

Bittesmå dråper

Viruset smitter lettest via dråper som kommer ut av en nese og munn, og direkte inn i en annen. Dette klarer viruset når ansiktene er mindre enn 1-2 meter fra hverandre! Hoster og nyser man uten å dekke til munnen med et papirlommetørkle (som kastes etterpå), hjelper man viruset å komme seg rundt i luften. Viruset klarer dessuten også å komme seg fra et menneske til et annet, ved hjelp av hender.
Hvis en smittet person hoster eller nyser i hendene, og så tar i f.eks.et dørhåndtak, en flaske eller annet – kan nestemann som tar i håndtaket/flasken (eller hva det måtte være), få viruset på sine hender. Hvis det da plutselig klør like under nesen, eller i munnviken – får viruset fri hjelp til å komme seg inn i en ny kropp.
Slik smitter koronaviruset, og slik sprer det seg. Raskt.

Samhold gjennom avstand!

Og fordi viruset ikke synes, er det ikke lett å vite hva man bringer med seg rundt omkring – for eksempel til bestemor eller til en syk nabo. Skulle du selv ikke ha en i din krets som defineres som sårbar for koronavirus – så kan det være kameraten din har det.

Derfor, kjære russ – må vi få gjenta oppfordringen dere allerede har fått: overhold retningslinjene om «sosial distansering». Finn måter å være sammen på, uten å være fysisk sammen mer enn 5 i en gruppe, og med 1-2 meters avstand mellom dere! Vedlikehold fokus på hoste –og håndhygiene!
Vær solidariske i denne krisetiden!

På denne måten kan vi unngå at de sårbare blant oss, blir syke – og vi kan gjøre vårt for at de som likevel blir det, kan få god helsehjelp på sykehus og i kommunen.

Hjelp oss å stå sammen, fra hverandre!

Hilsen fra kommuneoverlegen i Skien Kommune
Anne Gunhild Waagsbø-Kjellsen