Korona-råd til foreldre, barn og unge

Barnehager og skoler er stengt, det samme gjelder for idrettsanlegg og baner. All organisert trening er forbudt, i tillegg oppfordres det til å leke kun få barn sammen av gangen.

For å ivareta barns behov for lek med andre barn kan man ha 1-2 faste lekevenner og holde seg til de samme lekevennene gjennom denne perioden. Det gjelder også for ungdom.

Synes du det er vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til barn og unges aktivitetstilbud om dagen?

Her kommer noen råd fra kommuneoverlegen.

-          Det er viktig å følge de råd som kommer fra regjering og Helsedirektoratet. Vi skal begrense oss til små grupper, helst ikke flere enn fem personer, og holde avstand, også når man er i aktivitet utendørs, sier Anne Gunnhild Waagsbø-Kjellsen, som ser utfordringene med å komme seg «opp av sofaen» både for store og små.

-          Vi må begrenser antall personer man er i kontakt med. En viktig regel er at man holder seg til familien, eller har en til to faste lekevenner for å begrense smittefaren. Her kan man for eksempel gjøre avtaler med andre familier med barn i samme alder.

Enebarn

Enebarn eller barn med liten omgangskrets er spesielt utsatt nå, og kan oppleve økt følelse av ensomhet. Kommuneoverlegen oppfordrer foreldre til å være kreative slik at barna kan få ha kontakt med andre jevnaldrende.

-          La dem ringe til venner oftere enn før. Facetime, skype og snapchat er andre virkemidler man kan ta i bruk for å sikre at barna får nødvendig sosial kontakt, avslutter hun.

Her er generelle råd fra helsenorge.no:

• Det anbefales å ikke samle flere til leketreff eller felles aktiviteter. Målet er å holde avstand for å hindre smitte.
  • Når vi er ute, bør vi ikke være mer enn fem personer i samme gruppe. Det gjelder ikke dem som er i familie eller i samme husstand.
  • Anbefalingen er å holde mer avstand enn vanlig.
  • Samvær bør begrenses (få timer).

• Det er bedre å møtes for lek utendørs enn innendørs.
  • Lekeplasser med mange barn samtidig bør unngås. Det vil i Skien kommune etter hvert settes opp plakater med råd for lek ved alle offentlige lekeplasser. Rådene omfatter maks fem på samme lekeapparat, helst personer i samme «lekegruppe». Hold avstand så godt som råd, etter sentrale retningslinjer. Dersom retningslinjene ikke overholdes, kan det bli aktuelt å stenge lekeplassene.
  • Bursdagsselskaper bør utsettes.
  • Overnattingsbesøk bør begrenses i denne perioden.
  • Vask hender ofte, både før, under og etter lek, og ha en god hostehygiene.

For oppdatert informasjon fra myndighetene, se: www.helsenorge.no

Publisert: 27.03.2020 15:07
Sist endret: 09.06.2020 13:35