Nå skal biblioteket tegnes

Tirsdag gikk startskuddet for arkitektkonkurransen for et av de største kommunale byggeprosjektene noensinne, Ibsenbiblioteket.

«Skien skulde du ha set noget mere av og hørt noe mere av også»
Henrik Ibsen 29. juli 1885

Fram til juni skal det arrangeres en såkalt prekvalifisering,der arkitektene skal vise sin kompetanse på prosjekter som dette. I august begynner de seks best kvalifiserte å tegne. I oktober begynner juryeringen.

Rett over nyttår bestemmer Skien bystyre om det blir Meierikvartalet midt i byen eller Kulturkvartalet, vis a vis Ibsenhuset som skal bli nytt bibliotek, borgerservice og Ibsen besøkssenter.

Konkurransegrunnlaget blir offentliggjort på Doffin.no torsdag 23. mai

- Jeg gleder meg veldig til å se hvordan det kan bli løst. Når vi har noe konkret å vise til blir det lettere for oss å selge det inn, sa ordfører Hedda Foss Five på pressekonferansen tirsdag.

Hun og resten av prosjektgruppa med leder Gunn Marit Christenson i spissen må hente inn 130 millioner kroner utenfra for å fullfinansiere biblioteket, som kan komme til å koste 330 millioner kroner. 200 av dem er allerede bevilget av Skien bystyre.

Positiv minister

Foss Five har allerede hatt møte med kulturministeren som stiller seg svært positiv til planen, ikke minst det faktum at det er ni år til 200-årsdagen for Ibsens fødsel. Forhåpentligvis er Ibsenbiblioteket i gang i god tid før det.

Skien er med i det europeiske ikonby-samarbeidet. Ibsen er regnet for å være den nest mest kjente dramatikeren i verden etter William Shakespeare, og spilles ukentlig rundt om i verden. Så ordføreren og prosjektledelsen håper på at det også kan dryppe internasjonale penger på det nye biblioteket.

Folk flest

Skien kommune planlegger ikke bare for Henrik Ibsens diktning, men også for et etterlengtet bibliotek og kommunens innbyggerservice, blant annet med tjenester fra nav. Det skal både synes i terrenget og brukes daglig, som en myldreplass for innbyggerne i Skien.

For å komme dit har Christenson og prosjektgruppene hatt både workshops, innovasjonscamper og utviklet såkalte typologier, som beskriver behovene til potensielle brukere av biblioteket. Drømmen er at Ibsenbiblioteket skal ha 450.000 besøkende gjennom et år. En ny møteplass lokalt og regionalt.

Gamle tegninger

Å arrangere arkitektkonkurranser for bibliotek er ingen ny ting i Skien. For akkurat 100 år siden ble det arrangert en i Skien, men bygningen ble aldri ble reist.

- Arkitektene fikk 2000 kroner for jobben og bygget skulle reises rett ved der Lietorvet ligger i dag, forteller biblioteksjef Henriette Stoltz, som fant tegningene i kommunens arkiv.

Gamle tegninger: Slik ønsket man at biblioteket skulle se ut for 100 år siden.

Fakta om Ibsenbiblioteket

Arkitektkonkurranse for Ibsenbiblioteket er nå i gang.
Konkurransen blir offentliggjort på Doffin.no torsdag 23. mai

Meierikvartalet og Kulturkvartalet er alternativene.
To plan- og designkonkurranser, med en åpen prekvalifisering.

Tre deltagere på hvert lokaliseringsalternativ.
Skien bystyre beslutter vinneren vinteren 2020

Publisert: 22.05.2019 09:53