Nye tider for kommunelegen

Du skal lete lenge etter å finne en mer idealistisk type enn kommuneoverlege Vegard Høgli. Når han blir pensjonist i vinter, må han finne nye arenaer å formidle entusiasmen sin på. Det går helt greit.

Nå jakter vi på hans etterfølger i kanskje en av de aller mest spennende jobbene i kommunen.

Du må skrive bok, sier jeg.
- Mener du det?

Han vrir seg litt i stolen. Egentlig er han ikke helt sikker på hva han skal fylle dagene med når han har tømt det noe papirfylte kontoret i Holtbygget i Kverndalen og flyttet sakene hjem til Einaren.

- Det er liksom alltid noe her jeg kan få bruk for senere, sier han – og viser noen eksempler

Vegard Høgli har jobbet i over 30 år som samfunnsmedisiner. Vært fylkeslege, vært gründer av kvalitetssenteret GRUK som nå er en del av Folkehelseinstituttet, og stelt med samhandling i Helse Sør-Øst RHF. I Skien kommune har han vært sjefsdoktor siden 2011. Stadig er det nye saker å sette seg inn i, nye sammenhenger å se – og det er nettopp der kommunelegen har sin styrke. Utrettelig arbeidslyst, engasjement og evne til å kombinere kunnskap. Det må være en gave for samfunnsmedisinen.

Han bryr seg om kosthold, forbanner sukkeret, og er urolig over bruken av medisiner i stedet for å forebygge psykisk sykdom. Medisiner demper bare på kort sikt. Alt for stort medisinbruk i Telemark.

- Jeg er veldig tilfreds med at det kommer en egen enhet i Skien kommune nå, for psykisk helse og livsmestring, pluss at vi har ansatt kommunepsykolog. Det blir ikke minst viktig nå som spesialisthelsetjenesten etter samhandlingsreformen forventer at kommunen ivaretar et stadig større ansvar for tjenester til mennesker med psykiske lidelser. Jeg tror dette er bra. I kommunen legger vi sterkere vekt på langsiktighet, funksjon, trygghet, mening og håp. Vi må satse enda sterkere på normalisering, arbeid og læring sammen med arbeidslivet, NAV, kultur- og undervisningssektoren.

Kommunelegen er tydelig bekymret for vår psykiske helse, ikke minst blant de unge. 15-19 prosent av alle unge jenter sliter med depresjon og angst. Det er nesten smittsomt. Og har blitt akseptert, ikke skambelagt som før.

- Mye av det kan være kravene en setter til seg selv, kanskje uforløst ambisjonsnivå. Mer åpenhet er bra, men det bekymrer hvis unge mennesker får en selvforståelse av at de er syke når de har reaksjoner på livets påkjenninger

Høgli mener at alt begynner på starten av livet.

- Begynn med barna! Vi kan ikke løse alle problemer, men vi må begynne et sted. Nærhet til barna, se dem, lære dem, være sammen med dem. Gi dem trygghet helt fra starten av. Her har vi som samfunn et ansvar for å motarbeide tendensen til økte forskjeller i levekår i befolkningen.

Og hva kan han si til sin etterfølger?

- Skien kommune har mange flinke folk, flinke ledere og et veldig godt arbeidsmiljø. Så er det sånn da, at det av og til føles som om det er to skritt fram og ett tilbake. Det trengs tålmodighet og utholdenhet for å skape varige endringer.

Og så var det pensjonist Høgli da.

- Jeg skal i hvert fall fortsette i Klosterøen og Scheensvassdragets Spadser- og Mandsangforening. Vi skal være til glede for oss selv – og alle andre. Vi ble ikke enige om navnet. Det blir jo litt langt når alle vinner.

Til glede for oss er og blir kommunelege Vegard Høgli. Men det er ikke langt til Einaren, da. Og haha, vi gleder oss til boka!

Anne Spånem

Publisert: 21.08.2019 08:13