Pollensesongen i gang

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Nærmere én million nordmenn kan få korona-lignende symptomer. Felles symptomer for pollenallergi og korona skaper bekymring hos allergikerne.

Både allergiutløst astma og korona-smitte innebærer nysing, rennende nese, trøtthet og sykdomsfølelse, opplyser Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL). De like symptomene skaper bekymring blant allergikerne, og særlig blant dem som også har astma. Personer med velregulert astma har imidlertid ikke økt risiko for alvorlig forløp.

– Vi får mange spørsmål fra astmatikere med pollenallergi som bekymrer seg nå, siden flere av symptomene på allergi og korona er like. De er redde for smitten og for at symptomene deres skal skape korona-frykt hos folk rundt, sier Helle Grøttum, generalsekretær i LHL – Astma og allergi til Helseaktuelt.

Koronaviruset angriper lungene. Har man en underliggende lungesykdom, øker belastningen på lungene og risikoen for alvorlige sykdomsforløp er større.

Ta allergimedisinen din

Rundt én million nordmenn har pollenallergi. Grøttum sier allergikerne bør begynne med allergimedisin to uker før pollensesongen starter-det er nå for folk som bor i Sør-Norge.

– Et av rådene våre til personer med allergiutløst astma er å ta allergimedisin når de får symptomer. Virker medisinen er det allergi, for allergimedisin hjelper ikke mot korona.

Rådet er det samme til dem som tror de har blitt korona-smittet, men som kanskje har pollenallergi uten å vite det: Skaff deg allergimedisin og sjekk om du blir bedre. Blir du ikke bedre, kan det være korona eller en annen luftveisinfeksjon. Ved alvorlige symptomer er det lurt å ta en korona-test.

Bedre inne enn ute?

– Vi håper jo at flest mulig kjenner igjen allergi-symptomene sine. Men har du tilleggssymptomer som feber, vondt i hodet eller magen og mister smak og luktesans, er det absolutt grunn til å være på vakt for korona, sier Grøttum.

Hun har flere tips på lur:

  • Blir du bedre av å være inne enn ute? Da er det pollenallergi. Du blir ikke bedre av korona ved å være inne.
  • Regner det og du er likevel dårlig? Da er det ikke pollenallergi.
  • Er det kaldt og snø ute og du er dårlig? Da er det ikke pollenallergi.

 

Les flere råd for astmatikere under korona her (LHLs nettsider)

 

Hentet fra Helsedirektoretet

 

Publisert: 20.04.2020 16:04
Sist endret: 09.06.2020 13:35