Sett plastdunkene vekk fra veggen!

Plastdunkene med søppel og papiravfall er brannfeller. Hold dem unna husveggene, er rådet.

I Skien har det vært flere branner de siste ukene. Skien brann- og feievesen oppfordrer alle bygningseiere i Skien og Siljan om å plassere avfallsbeholdere langt fra husvegg, og at annet brennbart materiale langs fasader fjernes.

To branner i bygårdskompleks i Kongensgate, i tilhenger i Lundegata, i Gulset legesenter sist to branntilløp i avfallsdunk og trepall på Gulset, er alle under etterforskning hos politiet. De utelukker ikke at flere av brannene er påsatt.

Tilfeldige branner

-          Det er gjerne tilfeldig hvilke bygninger som blir utsatt for påsatt brann, sier Katrine Ånestad som er leder for forebyggende enhet i brannvesenet.

Åpne avfallskonteinere, bygningsmaterialer eller rot og skrot i bakgården er lett å få fyr på. Nå oppfordrer hun alle bygningseiere – boligeiere som næringsbyggeiere, å foreta en opprydding utendørs.

-          Fjern materialer og alt som kan brenne som er plassert inntil bygget – også inne i portrom og i bakgård dersom dette er tilgjengelig for uvedkommende. Avfallsbeholdere bør plasseres i god avstand fra bygg, sier hun.

Minst 10 meter fra bygget

Skien kommune har en regel om at alle kommunale bygg skal plassere avfallsbeholdere i en avstand på minst 10 meter fra bygget. Ånestad minner om at en rekke forsikringsselskap også krever en fornuftig plassering av avfallsdunker, og at enkelte har opplevd avkortning i forsikringsutbetaling etter brann i bygg som har spredt seg fra en dunk utendørs til bygning.

-          Vi er klar over at det kan by på utfordringer for mange, med alle avfallsdunkene som nå fyller gårdsplassen, sier hun.

Ånestad oppfordrer til å finne løsninger som er med på å styrke brannforebygging og gjøre det mindre attraktivt for brannstiftere.

Publisert: 21.11.2022 15:21
Sist endret: 21.11.2022 15:21