Spilte inn Koronainformasjon på 25 språk

Med et mål om å nå ut med viktig informasjon om korona til enda flere, har over 20 menn og kvinner med utenlandsk bakgrunn hjulpet oss å spille inn korte filmer på sitt eget språk.

Tall fra Helsedirektoratet viser nemlig at i underkant av 20 % av de koronasmittede her til lands har et annet fødeland enn Norge, og det er tall både kommunen og de utenlandske miljøene tar alvorlig.

- Det er klart vi tar det på alvor og dette handler om oss alle, ikke bare nordmenn. Det var også noe jeg spilte på da jeg spurte folk om å delta på disse filmene, sier Sahardid M. Salad.

Han er ansatt ved voksenopplæringen i Porsgrunn, har vært tilknyttet TIR (Telemark Innvandrerråd), har jobbet flere år som miljøarbeider og er organisator i Brobygger Telemark. Blant annet.

Med sitt brede kontaktnett har han vært en sentral brikke i koordineringen av dette filmprosjektet, hvor hans oppgave har vært å skaffe flest mulig deltagere fra ulike nasjoner eller med ulike dialekter.

- Dette har ikke vært en vanskelig jobb. Selv om mange ikke liker å stå foran et kamera har det vært noe de har ønsket å være med på. Korona er farlig, og folk skjønner alvoret og hvorfor vi må fortelle om det. I tillegg ligger det en stolthet i å få lov til å formidle viktig informasjon fra norske helsemyndigheter på sitt eget språk, sier Sahardid.

Formannskapssalen er gjort om til filmstudio for anledningen, og først ut er Aridia fra Litauen. Etter en kort brief fra Sahardid og vår kommunikasjonssjef, Anne Spånem, er hun klar og stiller seg opp foran kamera.

- Korona er farlig. Nå må vi holde avstand til hverandre. To meter mellom deg og andre. Ikke vær flere enn fem personer sammen, hvis dere ikke er familie. Det gjelder både voksne og barn. Ute og inne. Vask hendene dine godt før du går ut – og når du kommer hjem. Ikke håndhils, eller klem. Når du hoster, host inni albuen. Hvis du føler deg uvel, må du være hjemme til du er frisk. Hvis du er syk, ring fastlegen din, leser hun på flytende litauisk.

Så kommer de en etter en.

Sylwia fra Polen, Mehmet fra Tyrkia, Muganga fra Kongo, Helene fra Kongo og mange flere. De fleste helt uten kameraerfaring, men med et felles mål om å få ut viktig informasjon, for å hjelpe flest mulig i en vanskelig tid.

- Mange av de involverte har hatt et ønske om å gi noe tilbake, et ønske om å bidra. Enten de er nye i Norge, eller har vært her i 20 år, så er det viktig for dem. Gjennom dette prosjektet har de fått den muligheten, og det er de veldig takknemlig for, avslutter Sahardid.

Vil du se koronainformasjon på ditt språk?

Trykk her: https://www.skien.kommune.no/sprak/

Publisert: 07.04.2020 16:28