Sykdom hos villaks

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Det er etablert desinfeksjonsstasjoner for fiskeutstyr langs Skienselva for å hindre utbrudd av fiskesykdommer.

Det er den siste tiden funnet død/syk laks i flere elver i Norge. Det er foreløpig ikke observert i Telemarksvadssdraget og det er uklart om det er smittsomt, men Skien elveeierlag tar forholdsregler for å hindre et eventuelt utbrudd.

Desinfeksjonsstasjoner

Det er derfor satt opp desinfeksjonsstasjoner ved båtutsettet nord for Menstadbrua, ved brannstasjonen og ved Klosterfossen. Her kan folk som skal fiske desinfisere utstyret sitt slik at smitte ikke spres. Stasjonen inneholder kar med virkestoffet Vircon S som desinfeksjonsmiddel. Stasjonene ettersees ukentlig. Stoffet er godkjent av Mattilsynet til formålet.

Foto: Skienselva 

Veterinærinstituttet og Mattilsynet er på saken, men foreløpig er det ikke klart hva som feiler fisken. Fisk med liknende symptomer er også funnet i skotske, danske og irske elver. Det ser ut som om det først og fremst er mellomlaks/storlaks som rammes. 

Meld fra

Det er foreløpig ikke store mengder observasjoner. Fisken er testet for kjente bakterielle sykdommer, uten at det er funnet noe svar.

Dersom dere observerer eller fanger fisk som ser syk ut, er det viktig å melde fra til Mattilsynet. Det kan man gjøre enten ved å kontakte nærmeste avdelingskontor eller ved å bruke «Varsle oss»-knappen på Mattilsynets nettsider.

 

 

 

 

Publisert: 17.06.2019 09:23
Sist endret: 03.07.2019 09:01