Ti toppturer i Telemarkslitteraturen

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Er du klar for nye lesehøyder? Vil du bestige nye litterære topper?

I anledning Nasjonalbibliotekets satsning «Bokåret 2019» lanserer Skien bibliotek "Den litterære titopperen". 

Turistforeningens initiativ «Titoppern» er en av de mest brukte friluftsaktivitetene i Grenland. Innbyggerne bestiger og registrerer besøk på fjelltopper i løpet av en sesong ved å følge ferdige ruter. På Skien bibliotek har vi latt oss inspirere til å lage nettsiden titopp.no der lesere kan registrere de litterære toppene de bestiger fra et utvalg med 100 av de viktigste bøkene fra og om Telemark. De utvalgte titlene ligger langs ti ferdige stier. Det blir premier til alle som deltar, og ekstrapremier og en skikkelig litterær fest på toppen!

Ti kategorier

Ansatte ved Skien bibliotek har lyttet til erfarne bokfolk, tatt lange vandringer i telemarkslitteraturen, funnet fram til løypemeldinger i form av litterære priser og utmerkelser, snudd i tide og gravd seg ned i tips fra bibliotekansatte og publikum. Resultatet er 100 bøker fordelt på 10 ulike kategorier som til sammen utgjør historiens første litterære titopper. Årets kategorier er:

1. Skien på 00-tallet
2. Henrik Ibsen
3. Tor Åge Bringsværd
4. Dikt-stien. Moderne dikt fra Rykkja til Lerstang
5. Barn (4–10 år)
6. Unge (10–15 år)
7. Skjønnlitteratur fra 00-tallet
8. Klassikere
9. Lokalhistorie Telemark
10. Lokalhistorie Skien

Et av kriteriene har vært maks én tittel per forfatter per kategori. Vi har ønsket å presentere flest mulige forfattere. Hvilke titler Skien bibliotek har valgt ut i de ti kategoriene, kan du se på titopp.no.

Hvorfor "Den litterære titopperen"?

Som Telemarks største bibliotek har biblioteket i Skien et spesielt ansvar for å formidle litteratur og forfattere fra vårt eget fylke, kjente som mindre kjente. 

Den første sesongen av Den litterære titopperen strekker seg fram til 15. januar 2020. Underveis vil det foregå en rekke formidlinger på scenen, på nettsida, Facebook, Instagram og i biblioteket – muntlig, visuelt og skriftlig.

Onsdag 3. april holder Per Erik Buchanan Andersen og Astrid Borchgrevink-Lund foredraget «Hun som gikk foran», om Bjørg Vik, som startskuddet for de litterære arrangementene.

Publisert: 01.04.2019 10:29
Sist endret: 03.07.2019 09:01