Velkommen tilbake til barnehagene

Mandag åpner barnehagene, etter å ha holdt helt eller delvis stengt i over en måned. Denne uken har ledere og ansatte lagt til rette for at alt skal være trygt og godt når vi starter opp igjen.

Gode rutiner, sjekklister og en solid veileder fra FHI og utdanningsdirektoratet er utarbeidet for at foreldre og barn skal være trygge når de ankommer barnehagene mandag morgen.

- Veilederen er basert på en rekke kilder med god kompetanse på barn og smittevern, understreket kunnskapsminister, Guri Melby på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Først da ble veilederen offentliggjort, men barnehagene skal likevel være klare og forberedt mandag morgen.

- Alle de ansatte har vært tilbake på jobb siden torsdag morgen, og vi har gått gjennom både veileder og sjekklister. I tillegg har de pedagogiske lederne på avdelingene ringt de foresatte og informert om hvordan vi, de og barna skal opptre, og vi har sendt ut en manual til alle husstander som informerer om blant annet håndvask og hosting i armhulen. Så vi er godt forberedt til å gi alle en så trygg og god oppstart som mulig, sier Mariann Christoffersen, som er styrer av Falkum barnehage.

Alle styrerne i de kommunale barnehagene har hatt og skal ha jevnlige fellesmøter på Teams, sammen med administrasjon i kommunen og kommunelegen for å sikre en trygg og forutsigbar hverdag i tiden som kommer.

- Det er en veldig fin støtte. Nå har vi lagt planer for en så god oppstart som mulig. Så får vi bruke erfaringene vi får neste uke til å hjelpe hverandre slik at dette skal gå bra. Vi har også jevnlig mail og telefonkontakt med ledelsen i oppvekst, og jeg synes det fungerer veldig godt, sier hun.

Fått gode erfaringer allerede

Mens noen barnehager har holdt helt stengt, har andre hatt åpent for barn med foreldre i helsetjenester. Denne uken har det også vært åpent for barn med foreldre i barnehager eller for de som jobber i grunnskolen for 1-4.trinn, som har skoleoppstart fra mandag 27.04.

- Vi er en av de barnehagene som har holdt åpent, og har i dag 10 barn her. Dette har også gitt oss muligheten til å prøve ut de nye tiltakene og jeg synes det har fungert veldig bra. Både barn og foreldre er flinke til å tilpasse seg, sier Christoffersen.

Mandag morgen åpnes barnehagen for de resterende 58 barna, og fredag ble de siste forholdsreglene tatt for å få til en god oppstart.

- Det er mange regler å ta hensyn til, samtidig så er det viktig for oss å ta vare på barnas behov for omsorg og trygghet. Vi har derfor delt opp i små grupper på hver avdeling, hvor barna alltid skal forholde seg til den samme voksne. Mange av barna har også hatt et langt opphold fra barnehagen nå, og trenger tid for å opparbeide seg trygghet igjen. Det tror vi også vil fungere bedre i disse gruppene, sier styreren.

Lek ute, inne og på friområder

For å unngå smittefare er også barnehagens fire avdelinger delt inn i soner, og barna får ikke ha med egne leker som tidligere.

- Kun de aller minste som har behov for en koseklut eller kosebamse når de skal sove kan ha med det hjemmefra, men den må ligge i egen vogn, sier Christoffersen.

- Vi har delt inn uteområdene i soner hvor de ulike gruppene kan leke, og bytter på sånn at halvparten er inne og halvparten er ute. Så kommer vi også til å benytte oss av nærområdet, hvor vi blant annet skal bruke Lundedalen. Vi har alltid vært flinke til å ta med antibac og papir på tur, men vi vil selvfølgelig forsterke det også nå.

En annen viktig forholdsregel er å begrense antall leker barna tar på. Da vi besøker Falkum barnehage fredag formiddag er de ansatte i full gang med å rydde og sortere leker til de ulike avdelingene.

- Vi rydder vekk mye leker nå, men beholder de som kan vaskes. Hver gruppe får også utdelt sitt eget materiell som de skal bruke, så det skal gå bra, sier Christoffersen.

Gleder seg veldig

Det er ikke kun de barnehageansatte som har et ansvar fra at denne oppstarten skal fungere. Mye avhenger også at foreldrene leser seg opp på informasjon de har fått, og følger regler.

- Vi har åpent mellom kl. 08.00 og 15.30 hver dag, og har ingen inndeling for når de ulike avdelingene skal ha henting og levering. Men alle foreldre er informert om hvor barnet skal være hver morgen og med hvem, og vi har skiltet godt at de skal holde avstand ved henting og levering, sier Christoffersen, og avslutter med at på tross av en annerledes hverdag så skal det bli fint å ta imot små og større barnehagebarn fra neste uke.

- Det er viktig å få med. Vi gleder oss veldig til å se både barn og foreldre igjen!

For å lese veilederen fra utdanningsdirektoratet og se barnehagenes sjekklister, benytt linken:

Publisert: 17.04.2020 13:15
Sist endret: 09.06.2020 13:35