Noe for alle

Appelsinia hadde, i tillegg til skoleformidlingene, også et kvelds- og helgeprogram som var åpent for alle.

 

Mandag 10. september

Kl. 17.30: Fotball uten grenser! (Førpremiere)

Forfatter Peder Samdal skriver underholdende og viktige fotballbøker om verdens vanskeligste greier.
Han debuterte med Mario Balotelli forklarer Europa i 2015. Historiene til stjernespillere som Mario Balotelli, Mesut Özil og Luka Modric er samtidig fortellinger om mennesker på vandring, jaget på flukt av fattigdom eller krig.
Fotballen er en viktig arena for integrering – og disse spillerne representerer på mange måter det nye Europa gjennom de historier de har å fortelle.
Forfatteren tar turen til fotballklubber fra Manchester til Donetsk, og gir leseren et innblikk i de konfliktene som gjør at mennesker er på flukt til Europa og innenfor Europa. Han besøker også de tre Oslo-klubbene Vålerenga, Lyn og Oslo City, som alle er gode eksempler på det fargerike fellesskap.
Dette er engasjerende lesning for fotballinteresserte som gjerne vil vite mer om hva som foregår utenfor garderobene.
I årets bok, Fotball uten grenser, har forfatteren utvida perspektivet til hele verden.
Møt ham og forfatterkollega Stian Johansen, som blant annet har skrevet to diktbøker om Odds Ballklubb, og spør om alt du lurer på fra sidelinja.
Alle er hjertelig velkomne til arrangementet på matta på Granebanen. Blir det regn flyttes arrangementet, som passer for ungdom, inn på klubbhuset.

Sted: Gressmatta til  Skiens Grane.
Tid: Kl. 17.30
Målgruppe: Ungdom.
Gratis.

Tirsdag 11. september

Kl. 13.00: Gatepoesi, workshop

Gatepoesi med slampoeten Fredrik Høyer. La ungdommen få uttrykke seg. Med kritt skal ungdom få skrive poesi i gatene.
Sted: Festivalgata (Skistedet).
Tid: Kl. 13.00.
Gratis.

Kl. 19.00: Utstillingsåpning på HI 10

Møt  Camilla Kuhn som er barnebokforfatter og illustratør. Utstillingen hennes viser illustrasjoner fra bøkene Glenn og skurkene (2018) og Lunda på rideskole (2016). Kuhns arbeid kjennetegnes av mørk humor og en kjærlighet til menneskets karaktersvakheter. Camilla Kuhn er opptatt av samspillet mellom ord og bilder, og overlater i stor grad til bildene å fortelle historien. I utstillingen vises illustrasjonene uten tekst, og publikum inviteres til å lage sine egne fabler rundt bildene. Alle illustrasjonene er blyant-tegninger, som senere er farget og bearbeidet digitalt. Bildene som vises er giclée-trykk (digitale trykk).

Sted: Henrik Ibsensgate 10.
Kl. 19.00.
Gratis.

Onsdag 12. september

Kl. 12.00: Askeladden i Dovregubbens hall

Eventyrfilm basert på Asbjørnsen og Moes klassiske fortellinger om Askeladden. Vi er i Norge, en gang for lenge, lenge siden. Den fattige bondesønnen Espen Askeladd og brødrene hans begir seg ut på en farefull ferd for å redde kongerikets prinsesse. Den utlovede belønningen vil de bruke til å gjenoppbygge familiegården. Prinsessen er kidnappet av selveste Dovregubben, et grusomt troll, som sies å være umulig å bekjempe. Locations for denne filmen er bl.a. Gaustatoppen og Tinn, og skuespiller Ida Ursin-Holm fra Bø spiller også i filmen.Appelsinia-forfatter Aleksander Kirkwood Brown står bak manuset sammen med Espen Enger. Regissør er Mikkel Brænne Sandemose.
Det er stas å vise filmen Askeladden – I Dovregubbens Hall i nettopp Dovregubbens Hall, som i en periode var kinosal i Skien. Men vi gjør oppmerksom på at lokalet ikke er tipptopp etter dagens kinostandard.
Filmen kom ut i 2017, og varer i 1 time og 44 minutter. Aldersgrense: 9 år. Tid: 12.00 Sted: Dovregubbens hall, Ibsenhuset. Gratis.

Kl. 13 - 16: Formidlingsseminar 

Foredrag med Kristin Ørjasæther, direktør for Norsk Barnebok Institutt. Ørjasæther snakker om sin nye bok Barne- og ungdomslitteratur. Møtet med lesaren.
Seminarinnlegg av og med Troells Posselt fra Foreningen !Les. «Den aktive barneleseren».
Seminarinnlegg av og med Ingvild Bræin, fra Barnekritikk.no .
Sted: Anitra i Ibsenhuset
Tid: 13.00-16.00.
Målgruppe: Lærere, bibliotekarer og andre som formidler bøker for barn og ungdom.
Arr. Appelsinia i samarbeid med Foreningen !Les og Telemark.
Gratis.

Kl. 19.00: Faen ta John Green og The Fault in our Stars

Stian Omland er oversetter. I dette foredraget snakker han om å oversette verdens mest leste ungdomsbokforfatter, John Green, og om den etterlengtede nye romanen Skilpadder hele veien ned. Dessuten om anagrammer, umulige utfordringer, om «Okay Okay Okay» og ikke minst om DEN tittelen: For hvorfor i all verden ble The fault in our stars oversatt til Faen ta skjebnen? Stian har de siste 20 årene oversatt over 80 titler fra engelsk og amerikansk. Han har primært oversatt skjønnlitteratur av blant andre David Mitchell, Aravind Adiga og John Green. Han er også kjent for sine geriljabroderier i hjembyen Skien. Etter foredraget åpner Stian for samtale med publikum. Spillefilmen The Fault in our Stars, regissert av Josh Boone, vises etter foredraget. Arrangementet er åpent for alle. Gratis inngang.

Spillefilmen The Fault in our Stars, regissert av Josh Boone, vises etter foredraget.

Arrangementet er åpent for alle. Gratis inngang.
Sted: Brunosten på Skien bibliotek
Tid: 19.00

Torsdag 13. september

Kl. 12.00: Askeladden i Dovregubbens hall

Eventyrfilm basert på Asbjørnsen og Moes klassiske fortellinger om Askeladden.
Vi er i Norge, en gang for lenge, lenge siden. Den fattige bondesønnen Espen Askeladd og brødrene hans begir seg ut på en farefull ferd for å redde kongerikets prinsesse. Den utlovede belønningen vil de bruke til å gjenoppbygge familiegården. Prinsessen er kidnappet av selveste Dovregubben, et grusomt troll, som sies å være umulig å bekjempe. Locations for denne filmen er bl.a. Gaustatoppen og Tinn, og skuespiller Ida Ursin-Holm fra Bø spiller også i filmen.

Appelsinia-forfatter Aleksander Kirkwood Brown står bak manuset sammen med Espen Enger. Regissør er Mikkel Brænne Sandemose. Torsdag får vi en ti-minutters forsnakk med manusforfatter Aleksander Kirkwood Brown før selve filmvisningen.

Det er stas å vise filmen Askeladden – I Dovregubbens Hall i nettopp Dovregubbens Hall, som i en periode var kinosal i Skien. Men vi gjør oppmerksom på at lokalet ikke er tipptopp etter dagens kinostandard.
Filmen kom ut i 2017, og varer i 1 time og 44 minutter.
Aldersgrense: 9 år.
Tid: 12.00
Sted: Dovregubbens hall, Ibsenhuset.
Gratis.

Kl. 18.00: Bok & bål

"Lazarus åpnet lokket på kisten. På en pute av fløyel lå det en hodeskalle. Hjørnetennene var sylskarpe. Og skallen var sikkert tre ganger så stor som en menneskeskalle."
Hva er vel bedre enn å sitte rundt et leirbål i skumringen, og høre på en sjukt spennende historie? Det har menneskene gjort i tusener av år!
Kom og hør forfatteren Alexander Løken lese i de dype skoger bak Fritidsparken.
Avgang fra Skien fritidspark kl. 18.00, lesning ca kl. 19.00 og tilbake i fritidsparken kl. 20.30.
Hovedmålgruppe 10-16 år
I samarbeid med DNT – avd Telemark.

Kl. 18.00: Møt festivalkunstneren Lisa Aisato

Illustratøren, forfatteren og billedkunstneren er kanskje aller mest kjent for billedbøkene Odd er et egg og En fisk til Luna, samt serien om Tambar sammen med Skiens Tor Åge Bringsværd.  Våren 2015 ble Lisa Aisato kåret til en av de ti beste forfatterne under 35 år av Morgenbladet. flere av hennes bøker er solgt til utlandet.

Hun har siden 2009 vært fast illustratør i Dagbladet Magasinet. Lisa Aisato har sin utdannelse fra Einar Granum Kunstskole og Strykejernet Kunstskole i Oslo.

Til Appelsinia litteraturfestival har hun med seg Snokeboka, men til ustillingen har hun med seg mange forskjellige bilder. Kom og se utstillingen hennes iIbsenhuset, eller hør henne i samtale med Per Ragnar Møkleby.
Sted: Foajeen i Ibsenhuset
Tid: Kl.18.30
Gratis.

Kl. 20.00: Festivalkro

Ingen litteraturfestival uten FESTIVALKRO.
For første gang skal vi ha festivalkro på Folque Café (2.etg).
I tillegg til hyggelig folk, samtaler og musikk, kan du oppleve dette:
BOKBAD x 2 Kritiker Karen Frøsland Nystøyl (NRK og Periskop) leder samtalen med forfatterne Lisa Aisato og Bobbie Peers.
BARNELITT/LIVE et splitter nytt Appelsinia-konsept. Slam-poet, forfatter og scenekunstner Fredrik Høyer spiller opp barnelitteraturen.
IBSEN FOR KIDZA - for voksne. Forfatter og formidler Liv Gulbrandsen har snust på Ibsens verker og lover oss noe om mord, kjærlighet og veldig hemmelige brev.
For voksne. Gratis adgang.
I samarbeid med Litteraturhuset i Skien.
Sted: Folque Café i Henrik Ibsengt.
Tid: Kl.20.00
Gratis.

 

Fredag 14. september

Kl. 19.00: Boklansering Mørkt

Fem år etter suksessen med billedboka Førstemamma på Mars, som ble tildelt både Kritikerprisen for beste barnebok og Kulturdepartementets billedbokpris, er Gyrid Axe Øvsteng aktuell med boka Mørkt. Også denne gangen er det Per Ragnar Møkleby som har illustrert boka.
Bli med på lansering!
Sted: Folque Café
Tid: kl. 19.00

 

Lørdag 15. september - Bøker i byen

Appelsinia litteraturfestival har alltid sin siste festivaldag i byen, på og rundt Handelstorget. 
Velkommen til en knall familiedag i sentrum. Her vil det myldre av hyggelige, morsomme og luftige sprell.

Kl. 11 - 15: Utstilling med arbeider av Lisa Aisato

Illustratøren, forfatteren og billedkunstneren er kanskje aller mest kjent for billedbøkene Odd er et egg og En fisk til Luna, samt serien om Tambar sammen med Skiens Tor Åge Bringsværd.  Våren 2015 ble Lisa Aisato kåret til en av de ti beste forfatterne under 35 år av Morgenbladet. Flere av hennes bøker er solgt til utlandet. Hun har siden 2009 vært fast illustratør i Dagbladet Magasinet. Lisa Aisato har sin utdannelse fra Einar Granum Kunstskole og Strykejernet Kunstskole i Oslo. Med seg til Skien har hun et utvalg av illustrasjoner fra en rekke bøker og publikasjoner.
Sted: Ibsenhusets foaje.

Kl. 12 - 15:  Utstilling med arbeider av Camilla Kuhn

Camilla Kuhn er forfatter og illustratør med fokus på barnebøker.  Utstillingen viser bl.a illustrasjoner fra hennes siste bok ”Glenn og skurkene”(2018), som er en ordknapp fortelling om en politi-elg som er usedvanlig dårlig til å fange skurker, og boken ”Lunda på rideskole” (2016), om hesten som sliter litt på første skoledag. Som alltid i Kuhns arbeid er humoren mørk, og kjærligheten til oss menneskers (eller i dette tilfelle elgers og hesters) karaktersvakheter er stor.I arbeidet sitt har Kuhn alltid fokus på samspillet mellom ord og bilder, og overlater i stor grad til bildene å fortelle historien. I utstillingen vises illustrasjonene uten tekst, og publikum inviteres til å lage sine egne fabler rundt bildene.Alle illustrasjonene er gråblyant-tegninger, som senere er farget og bearbeidet digitalt. Bildene som vises er giclée-trykk (digitale trykk).
Sted: Galleri HI10, Henrik Ibsensgt. 10, innenfor Folque Café.
 

Kl. 11.30: Lesestund på biblioteket
I dag leser vi blant annet Snokeboka av Lisa Aisato – årets festivalforfatter!


Kl. 12 - 14: Bokbretteverksted

Bli med å brette enkle figurer av gamle bøker.
Sted: Kulturkontoret i Kaffehuset (Henrik Ibsengt.2).
Kl. 12 - 14. Gratis.


Kl. 13: Meg og kammeraten min!

Kunne du tenke deg en ny kammerat? Vi får konsertbesøk av selveste Meg og kammeraten min som består av Martin Hagfors og Erik Johannessen. Martin er en av landets mest respekterte låtskrivere, og Erik har bakgrunn fra bl.a Jaga Jazzist. Sammen har de turnert land og strand med musikk som flere ganger har vært nominert til Spellemannsprisen for beste barneplate.

Aftenposten skrev dette om de populære musikerne: «Denne duoen er uimotståelig, der de kombinerer popteft, leken humor og reflektert alvor med sin musikalitet, inkluderende væremåte og avvæpnende sjarm. Orkesteret er som en eventyrverden av klanger, og akkurat her viser duoen og alle involverte hvorfor dette er blitt så utrolig vellykket. Alt er gjennomtenkt og skapt for at det skal låte best mulig, samtidig som overraskelsene står i kø.»
Velkommen til konsert! Helt gratis.
På scenen på Handelstorget kl. 13.00.
Gratis

 

Kl. 12- 15 Bruktboksalg

Skien bibliotek har ryddet i boksamlingen og selger unna en haug med brukte barne- og ungdomsbøker.