Festivalkro - Poesi i prosalongen

Årets festivalkro  fant sted i Ibsenhuset torsdag 7. september kl. 19 i Peer Gynt-salen. Dørene åpnet kl. 18.30.

 

«Da jeg leste min sønns pensumbok, forstod jeg hvorfor han ikke likte norskfaget,» skrev NRKs litteraturkritiker Knut Hoem på ytring.no i vinter. Og utløste heftig debatt.

Hvordan står det til med norskfaget og læremidlene? Stemmer det, som Hoem skrev i sin kommentar, at «skjønnlitteratur, altså den store kilden til leseglede hos barn, er skjøvet helt bakerst i boken»? Er bøkene barna våre får utdelt, «en innføring i abstrakte leseteoretiske begreper?»

På årets festivalkro har vi valgt å zoome oss inn på den smale litteraturen – poesien og sakprosaen. Barn elsker regler, dikt og vers som rimer; poesien må kunne betegnes som en av de første store kildene til leseglede – og spesielt sakprosaen har vist seg å vekke leselyst hos gutter.

Vi har invitert nettopp Knut Hoem til å delta i en panelsamtale om norskformidling i grunnskolen med fokus på poesi, sakprosa og leseglede.

I første akt vil Appelsinia-forfatterne Aina Basso, Ruth Lillegraven og Thomas Marco Blatt lese utdrag og dikt fra sine egne utgivelser, hhv. fra faktaboken Heksejakt og heksebrenning i Europa og diktsamlingene Eg er eg er eg er og Bror, søster.

Etterpå vil litteraturkritiker Anne Schäffer slå an takten i panelsamtalen med et kort foredrag om diktbøker for unge som utgis i Norge i dag, om lyrikken og bildene – som en mulighet til å fornye formidlingen av poesi oppover i klassetrinnene, i klasserommet og i lærebøkene.

Etter pausen vil Hoem og poetene Basso og Lillegraven ta plass i panelet. Der får de også selskap av adjunkt Kristoffer Høimyhr Skaate, som er en lidenskapelig litteraturinteressert norsklærer fra Gjerpen ungdomsskole i Skien.
Samtaleleder er Anne Schäffer.

Velkommen til en aften med underholdende kompetanseheving som alle lærere, formidlere, bibliotekarer, voksne som leser for barn og unge bør få med seg.
Peer Gynt-salen.
Gratis inngang.
Dørene åpnes kl. 18.30.

*Prosalonger er litterære kvelder der Litteraturhuset i Skien med støtte fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening setter søkelyset på aktuelle bøker eller trender i sakprosasjangeren.

- - - - - - - -   

Aina Basso (f. 1979) debuterte i 2008 med ungdomsromanen Ingen må vite. I 2012 kom ungdomsromanen Inn i elden, som ble nominert til Brageprisen, Kulturdepartementets litteraturpris og Nordisk Råds Pris for beste barne- og ungdomsbok 2013. Basso skriver også romaner for voksne, er utdannet historiker og bor i Oslo.

Thomas Marco Blatt (f. 1980). fikk Vesaas Debutantpris i 2006 for diktsamlingen Slik vil jeg måle opp verden og er nominert til Ungdommens Kritikerpris i 2017 for romanen Varsjøen. Han har også gitt ut to diktsamlinger til.

Knut Hoem (f. 1970) er en norsk litteraturkritiker og litteraturanmelder i NRK, der han i dag leder radioprogrammet Kulturhuset på P2 sammen med Siss Vik og Kristian Bendiksen.

Ruth Lillegraven (f. 1978) debuterte med Store stygge dikt i 2005. I 2011 kom romanen Mellom oss og to år senere diktsamlingen Urd. Denne boken vant Brageprisen 2013 i klassen for skjønnlitteratur. Året etter kom diktsamlinga Manilahallen, og i 2016 kom Sigd. I 2016 gav Lillegraven ut sin første diktsamling for barn, Eg er eg er eg er.

Anne Schäffer (f. 1957) er frilansjournalist, kunst- og litteraturkritiker. Litteraturanmelder i Vårt Land, Littkritikk.no, Barnebokkritikk.no, Periskop.no og i Tara. Medlem av kulturdepartementets jury for barne- og ungdomsbøker (juryleder i 2014). Tidligere: Redaktør i NUMER tidsskrift for tegning, illustrasjon og bokkunst (2010-2015). Litteraturanmelder i Bergens Tidende, 1996-2016) leder i Norsk kritikerlag (2009-2012). Årets litteraturkritiker i 2007.

Kristoffer Høimyhr Skaate (f. 1985) fra Skien. Han er adjunkt ved Gjerpen ungdomsskole og underviser i norsk. Tidligere har Skaate sittet i Ibsenforbundets styre.

Arr. er et samarbeid med Appelsinia, Diktets venner og NFF.