Hva føler du nå?

Skien kommune skal bygge nytt folkebibliotek med Ibsen formidlingssenter og innbyggerservice helt integrert. Vi spurte folk i Skien om å ta en kikk på noen av tegningene

Et signal om at i Skien er vi glad i kunnskap

Tarek Al Arnout (25) er student og fast bruker av biblioteket i Skien. Han er født i Porsgrunn og bor i dag i Skien.

– Hva føler du når du ser dette bildet?

– Det ser åpent ut. Moderne. Åpent og lyst på en god måte. Når man er 7,5 timer om dagen på jobb en plass har dette mye å si. Som student finner man sine favorittsteder, der det ikke er for

mye lyd, men fine vegger, god luft og godt lys.

– Hva tror du et slikt nytt bibliotekbygg i Skien kan bety for deg?

– For meg er det viktig at det blir en god plass å lese. Det er mange som ikke har ideelle forhold hjemme, det kan være trangt, mange søsken og bråk. Da er det viktig med en plass man kan sitte i fred og ro og fokusere.

– Hva tror du et slikt nytt bibliotekbygg kan bety for byen vår?

– Det kan bli et sted ikke bare for lesing. Dette kan bli et kultursenter i tillegg til Ibsenhuset. Et sted for å utveksle ideer og tanker. Og det er veldig bra for byen. Og så er man stolt av Ibsen her, han er en viktig person og et symbol på Skien. Og han var glad i kunnskap og bøker og skrev, og er kjent i verden. Så dette sender også et signal for Skien sin del om at her er vi en by som er glad i kunnskap, og vi har i hvert fall et bibliotek som er ordentlig, hvor vi kan dele kunnskapen. Det er en stor del av en by. Et fint bibliotek kontra et slitt bibliotek, eller et gammalt bibliotek, da. Ingenting er mer positivt enn at både ungdommer og andre folk er på et bibliotek og leser og er på foredrag.

– Hvilke tre ting vil være viktige for deg når du skal besøke det nye biblioteket?

– Det er viktig med egne rom, at det ikke bare er åpent og luftig. Og så at man kan ha nøkkelkort og låse seg inn, komme om morgenen og styre litt selv! Det var helt alfa og omega for meg da jeg studerte i Oslo, at jeg på en søndag morgen kunne stikke på biblioteket klokka åtte og sitte å lese til tre-fire om ettermiddagen. Og at det er åpent, slik at man kan se andre folk.

 

Skien trenger mer kontakt mellom folk

Masoud Ghadim Fallah (28) og Nasim Nasari (31) kom til Skien fra Iran høsten 2020. Begge er litteratursosiologer og forfattere med en årelang forkjærlighet for Henrik Ibsen. Som medlem i organisasjonen International Cities of Refuge Network (ICORN) gir Skien kommune opphold til forfulgte forfattere og kunstnere.

– Hva føler dere når dere ser dette bildet?

Masoud: – Det er veldig fint. Et stille rom for å lese og tenke. Men også med fine areal for samtale og kontakt mellom mennesker. Bygget harmonerer med arkitekturen ellers i byen. Det er ikke for høyt, og det er mye treverk, noe som er viktig i Skien.

Nasim: – Jeg liker at det står ICORN og Ibsen. Arkitekturen minner meg litt om franske bibliotekbygg fra 1700-tallet.

– Hva kan et slikt nytt bibliotekbygg i Skien bety for dere?

Masoud: – Jeg vet ikke hvilke planer dere har, men jeg håper vi kan bruke det til program for de som er norske og for andre nasjonaliteter. Det er viktig at det er et stille rom for lesing. Men det må også være samtale om litteraturen.

Nasim: – Ja, en må både kunne lese og høre litteratur, og vise film og andre kunstformer og samtale om disse.

– Hva tror der eit slikt nytt bibliotekbygg kan bety for byen vår?

Nasim: – Det er viktig at flere blir kjent med Ibsen, også andre steder i verden. Og det er viktig at vi som kommer til Norge lærer mer om norsk kultur og litteratur. På innføringsprogrammet lærer vi språk og om samfunnet og økonomien, men vi leser ingen bøker og lærer ingenting om norsk kunst. Vi har en venninne fra Iran som har bodd i Norge i ti år – og hun har aldri hørt om Ibsen!

Masoud: – Jeg tror Skien trenger mer kontakt mellom folk. Det nye biblioteket kan bli viktig for dette. Biblioteket er et sted for kommunikasjon! Her kan man komme og treffes. Vi ser at mange i Skien er mye alene. Et nytt bibliotek vil kunne bidra til mindre ensomhet. Og det vil bli bra for kulturen.

– Hvilke tre ting vil være viktige for dere når dere skal besøke det nye biblioteket?

Masoud: – Gode bøker på farsi! Og på andre språk.

Nasim: – Et stort bord som man kan sitte rundt sammen og ha fokusgrupper og samtaler. Og folk!

 

Rikelig med plass til lek og innfall

Ida Johanne og Ola Johan Stamnes Sletten på fire og seks fant masse rart på dagens bibliotek. Gule løver, en irrgrønn huske, rare gjennomsiktige bøker og en isopormodell av Trekrone-bygget. Men noe så abstrakt som et fremtidshus var søsknene veldig lite interessert i å snakke om.

– Hva ser dere på bildet?

Ida: – Hvorfor er det så mange barn? Det er en som har kledd seg ut som en elg!

Ola: Hvor?

Ida: Se der, Ola! Se veldig godt.

Ola: Kanskje de maler.

Ida: Jeg tror de tegner i steden.

Ola: Hun har kledd seg ut som blomst!

Og det var i grunnen alt vi fikk på blokka etter en halvtime sammen med Ola og Ida. Om en arkitekttegning sier mer enn tusen ord, så sier barnas reaksjon på den samme tegningen trolig mer enn tusen illustrasjoner: Et nytt Ibsenbibliotek må være fullt av rare ting som kan oppdages. Det må forandre seg hele tiden så det alltid er noe nytt å finne, gi overraskelser og uforutsette opplevelser, og ha rikelig med plass til lek og innfall!

 

Der oppe med Ibsen

Jan Øystein Wiig (70) har gledet mange gjennom utallige oppsetninger ved Teater Ibsen. Nå finner skuespilleren selv stor glede i å studere tegningene av Trekrone.

– Hva føler du når du ser dette bildet?

– Det er en dynamikk og en dans i hele bygget. En lek. Det er helt rørende, egentlig, at det går an å få til noe sånt. Dette er fullt på høyde med operaen i Oslo. Se på dette her, da, at de får det tilpassa Ibsenhuset sånn. Jeg syns det er helt genialt, jeg altså. Det er jo så humant! Det er helt organisk. Linjer og buer, og det er ikke noen avslutninger på det, positivt sett.

– Hva tror du et slikt nytt bibliotekbygg i Skien kan bety for deg?

– Det er et sånt sted man har lyst til å være. Det er luft og lys. Det er ikke høyt, det er håndgripelig. Man har aldri sett noe sånt. Men det er likevel gjenkjennelig, i den forstand at man identifiserer seg med det.

– Hva tror du et slikt nytt bibliotekbygg kan bety for byen vår?

– Dette er et bygg som folk vil besøke. Og som folk vil få et forhold til. At det ble lagt sånn i forhold til Ibsenhuset syns jeg er helt genialt. Og det utendørsamfiet som er tegnet inn også! Er det noe annet som har skjedd her siden jeg flyttet hit i 1986, av sånne bygg? Nei. Og her får man løst opp litt det som vi savner, med noe som går videre fra pappesker, LEGO-klosser og firkanta ting. De sier at det er tatt vare på Ibsen-prinsipper i bygget – jeg kan ikke si noe konkret om det. Men det er på samme

nivået som Ibsen befinner seg på. Den generelle Ibsensatsingen i Norge er bare begredelig. Han er verdt mangfoldige milliarder, om man skal tenke sånn. Men den kunstneriske verdien i dette bygget synes jeg er like høy som det man finner hos Ibsen.

– Hva vil være viktige for deg når du skal besøke det nye biblioteket?

– Jeg må kjenne at det er en kjempekvalitet på alle nivåer. At det gir en god følelse.

– Jeg jobber selv på biblioteket. Det du sier løfter jo lista for alle oss som skal «hoppe» der inne.

– Ja, absolutt. Første gangen Ibsen var i Roma og besøkte Peterskirken, så sa han: «Jeg skjønner nå at for å skape et storverk, så må det være et godt fundament.» Det kan vel være noe av det samme.

 

Som hovedkvarteret til superhelter

Tony Valen Abrahamsen (36) jobber som elektriker i Skien. Når Trekrone står klart vil han fra scenen øverst i spissen kunne se over til barndomshjemmet på Bratsberg.

– Hva føler du når du ser dette bildet?

– Jeg føler at jeg ser på noe mektig. Hvis en kommer opp Skistredet så blir det en mektig konstruksjon. For meg som vet at det er et bibliotek så symboliserer det den store uoppnåelige basen med kunnskap som finnes. Litteraturens makt, kanskje. Det er umulig å kunne alt, men dette viser den makta som er i all denne kunnskapen.

– Hva tror du et slikt nytt bibliotekbygg i Skien kan bety for deg?

– Om jeg vil fordype meg i noe av det jeg leser og hører, vil det være et naturlig sted å oppsøke. Og ikke minst at det sikkert blir fint å ta seg en tur i bygget. Fordi dette blir noe annet enn Skien og Porsgrunn kan levere nå. Bare å komme inn og kikke på konstruksjonen og alt sammen tror jeg ville vært all right.

– Hva tror du et slikt nytt bibliotekbygg kan bety for byen vår?

– Hvis det blir som på bildene så blir det et veldig godt postkort, eller reklamebilde. Det er mange som liker å se på bygninger når de er på ferie. Og så blir det starten på en ny byggestil. Det er vel 50 år siden forrige byggestil her, så det er kanskje et friskt pust. I forhold til for eksempel City-bygget som sikkert er bygd etter alle kunstens regler, men i en annen tid, så er det klart at dette er … det kommer sikkert til å bli moderne i mange år. Det vil stikke seg ut på et hvilket som helst foto. Når du ser det ovenfra så er det en form på bygget som ikke ligner noe annet. Det er ingenting som ligner her i fjorden. Det ser ut som hovedkvarteret til noen superhelter. Jeg tenkte på Avengers-bygget … Det er noe Tony Starksk over det hele!

– Hvilke tre ting vil være viktige for deg når du skal besøke det nye biblioteket?

– God service, og god kunnskap. Og liv. At folk bruker det aktivt så det blir som en organisme. Og at man opplever at det er inspirert, at det lukter Ibsen av hele greia. Sånn at det blir gjenkjennelig for meg. Alle har jo hørt spesielt om Peer Gynt og kjenner igjen Ibsen med skjegget. Man må ha med det som er ikonisk og lettspiselig, kanskje spesielt for barn og unge.

 

Å hjelpe barnet med fantasien

Monica Renate Kleven-Løwe (46) bor i Porsgrunn, men reiser hver dag til Skien for å undervise elevene sine på Lunde barneskole.

– Hva føler du når du ser dette bildet?

– Jeg tenker eventyr og historier, og det å fortelle på en litt mer spennende måte for å klare å fenge dagens samfunn. “Hæ? Skal vi ikke se på noe når vi spiser?”, sier elevene. Det er akkurat som de liker å bli litt numne av å titte på noe. Men, når jeg leser høyt er alle engasjerte! På bildet her ser det ut som en slags eventyrstund. Og så har de mine favoritter rundt: bøker! For en som elsker bøker er dette veldig flott.

– Hva tror du et slikt nytt bibliotekbygg i Skien kan bety for deg?

– For meg som lærer betyr det masse. Jeg kan ta noe av undervisningen inn hit, og få flere barn til å bli like glad i bøker som meg, og hjelpe dem med fantasien. For meg er biblioteket et trygt sted. Jeg var masse på biblioteket da jeg var liten, jeg fant liksom roen der. Du var velkommen og ingen maste på deg. Jeg har mange elever i dag som elsker å lese, men som ikke har penger til å kjøpe bøker. Da er det helt fantastisk at de kan komme hit og få det som fenger mest akkurat nå. Personlig ønsker jeg meg ansatte som har peiling på de nyeste bøkene, som kan hjelpe meg å treffe bøker som kan treffe mitt hjerte. Det er viktig for meg i et bibliotek.

– Hva tror du et slikt nytt bibliotekbygg kan bety for byen vår?

– Åh! Samlingssted, helt klart! Jeg var i Deichmann Bjørvika i Oslo ikke lenge etter at det åpna i fjor. Og det å se hvordan folk kom bare for å se og nyte stemninga og atmosfæren – og så plutselig låner de seg en bok, uten at de hadde tenkt det. Og et sted hvor du treffer andre mennesker, det trenger vi spesielt etter korona. Et sted for de ensomme, kanskje, spesielt. Skal det være kafé her, forresten?

– Ja.

– Ja, det er bra.

– Hvilke tre ting vil være viktige for deg når du skal besøke det nye biblioteket?

–En innbydende barneavdeling full av fantasi, som vekker noe i folk. Og så må det være bøker, mange av de mest populære, men ikke bare topp ti. Og steder å sitte og kose seg, og kanskje lese noen sider for å se om ei bok fenger.Ikke kjipe pinnestoler. Og en fortellerstol i barneavdelinga.