Digitale samtaler IBSENtalks
IBSENtalks, et forum for samtaler, underholdning og debatt med utgangspunkt i Ibsen.
Her vil det publiseres opptak av IBSENtalks fortløpende. Du finner også spilleliste for IBSENtalks på YouTube.
Makt og ledelse
Da jeg møtte Henrik.
En samtale om ledelse, makt og mening.
– Ibsen sier noe om ledelse fordi han sier noe om mennesket. Han angår personen som fyller lederrollen. Mennesket avkledd rollen og formalitetene, det er hans fokus, sier psykolog og lederutvikler Steinar Bjartveit.
I 2016 introduserte Bjartveit næringslivslederen Anita Krohn Traaseth for Henriks Ibsens drama Kongs-Emnerne. Da var det ingen vei tilbake.
– Henrik Ibsen ga meg en dypere inngang til forståelsen av ledelse og makt. Og jeg traff ham på et tidspunkt da jeg trengte ham for å sortere, og finne mening og identitet i lederrollen, sier Anita Krohn Traaseth.
Hør samtalen mellom de to, om ledelse, Ibsen, makt og mening.
Koronavaksine i lys av Ibsens "En folkefiende"
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein møter Ibsen-kjenner og professor Ellen Rees og professor i epidemiologi Jörn Klein til en digital samtale om vaksiner, smittespredning og ubehagelige sannheter.
«Ingen er trygge før alle er trygge», uttalte utviklingsministeren da han ble utnevnt av Europakommisjonen til å være i ledelsen for det internasjonale koronasamarbeidet ACT-A. Vaksiner er frembrakt på rekordtid. Nå skal de distribueres – til alle folk! Eller skal de det?
Samtalen ledes av Arne Olav Hageberg.
Fra litteratur til arkitektur
The nature of the Silver Vein in Ibsen’s writing is reflected in the urban fabric and architectural planning for a continuous journey through the cityscape into the library with moments of unexpected encounters.
Samtale med Yuki Ikeguchi partner i Kengo Kuma og sjefsarkitekt for Ibsenbiblioteket. OBS på engelsk!
Banaz a love story
Nora i Ibsens skuespill «Et dukkehjem» fra 1879 nekter å la seg styre av menn. Hun går ut døra og forlater alt. Siden vet ingen hva som skjer med henne. Men hva som skjedde med Banaz Mahmod i virkelighetens moderne London, vet vi. Deeyah Khans dokumentarfilm «Banaz a Love Story» forteller om ungjenta som flyktet fra et tvangsekteskap der hun ble voldtatt og plaget. Hun ville starte på nytt med kjæresten hun valgte selv. Liket hennes ble funnet i en koffert i en bakhage. Faren, onkelen og tre fettere ble dømt for æresdrap.
Filmen kan du se gratis på YouTube, som en forberedelse til arrangementet på Ibsenhuset 9. mars. Det vil et panel med ungdommene Martine Sørensen, Sofie Brækken Stein, Karoline Sørensen Håstul og Karoline Nedrebø snakke om filmen og skjebnen til Banaz.
Byen, offentligheten og ubehagelige sannheter
Med redaktør i TA Ove Mellingen, politiker Odin Adelsten Bohmann (Ap) og næringslivsleder Kathrine Nakken.
Doktor Stockmann formidler en ubehagelig sannhet om forurensning i vannet og får hele byen imot seg, selv om det han sier er sant. I Ibsens En folkefiende møter vi også redaktør Hovstad som snur seg fort etter været. I 2021 skal media være den som sier fra når det trengs. Men noen vil helst ha gode nyheter og ikke en kritisk presse – i alle fall ikke når sannheten rammer dem selv.
Hvordan forvalter lokalpressen her i Skien rollen sin overfor maktpersoner i politikk og næringsliv? Blir også den preget av kravene fra «den kompakte majoritet»?
IBSENtalkshow historier som gjør inntrykk!
Vi kjenner Mona B. Riise som en kunnskapsrik og engasjert journalist, gjennom TV-programmer som Stjernekamp, og fast vert i Kulturstripa på NRK radio. Nå kommer hun til Skien for å presentere oss for gjester som våger å løfte fram fortellingene som alle trenger å høre. Som Henrik Ibsen gjorde i sin tid løfter de fram historier som skaper sterke reaksjoner og er med å påvirke utviklingen av samfunnet.
De nominerte er: Susie Wang (scenekunstgruppe): Licht und Liebe, Jon Fosse: Slik var det og Arne Lygre: Minnetrilogien
Hatprat
Kommentarfeltene renner over av hatprat. Hvordan snakke om dette temaet uten selv på bli lagt for hat? Hvordan kan vi få til å leve sammen i et uenighetsfelleskap? Verden trenger nye stemmer, stemmer som står opp for ytringsfriheten, men hvem skal tørre å være disse stemmen?
Vi har invitert ungdom til å ta debatten og diskutere ulike dilemmaer. Samtalen ledes av elever fra Forfatterskolen på Skien kulturskole.
De vil også fremføre egenskrevne tekster om temaet.