Program og digitale samtaler IBSENtalks 2021

IBSENtalks, et forum for samtaler, underholdning og debatt med utgangspunkt i Ibsen.

Her vil det publiseres opptak av IBSENtalks fortløpende. Du finner også spilleliste for IBSENtalks på YouTube.

Makt og ledelse

Da jeg møtte Henrik. 
En samtale om ledelse, makt og mening.

– Ibsen sier noe om ledelse fordi han sier noe om mennesket. Han angår personen som fyller lederrollen. Mennesket avkledd rollen og formalitetene, det er hans fokus, sier psykolog og lederutvikler Steinar Bjartveit.
I 2016 introduserte Bjartveit næringslivslederen Anita Krohn Traaseth for Henriks Ibsens drama Kongs-Emnerne. Da var det ingen vei tilbake.

– Henrik Ibsen ga meg en dypere inngang til forståelsen av ledelse og makt. Og jeg traff ham på et tidspunkt da jeg trengte ham for å sortere, og finne mening og identitet i lederrollen, sier Anita Krohn Traaseth.
Hør samtalen mellom de to, om ledelse, Ibsen, makt og mening.

 

Koronavaksine i lys av Ibsens "En folkefiende"

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein møter Ibsen-kjenner og professor Ellen Rees og professor i epidemiologi Jörn Klein til en digital samtale om vaksiner, smittespredning og ubehagelige sannheter.

«Ingen er trygge før alle er trygge», uttalte utviklingsministeren da han ble utnevnt av Europakommisjonen til å være i ledelsen for det internasjonale koronasamarbeidet ACT-A. Vaksiner er frembrakt på rekordtid. Nå skal de distribueres – til alle folk! Eller skal de det?
Samtalen ledes av Arne Olav Hageberg.

 

Fra litteratur til arkitektur

The nature of the Silver Vein in Ibsen’s writing is reflected in the urban fabric and architectural planning for a continuous journey through the cityscape into the library with moments of unexpected encounters.
Samtale med Yuki Ikeguchi partner i Kengo Kuma og sjefsarkitekt for Ibsenbiblioteket. OBS på engelsk!

 

Banaz a love story

Nora i Ibsens skuespill «Et dukkehjem» fra 1879 nekter å la seg styre av menn. Hun går ut døra og forlater alt. Siden vet ingen hva som skjer med henne. Men hva som skjedde med Banaz Mahmod i virkelighetens moderne London, vet vi. Deeyah Khans dokumentarfilm «Banaz a Love Story» forteller om ungjenta som flyktet fra et tvangsekteskap der hun ble voldtatt og plaget. Hun ville starte på nytt med kjæresten hun valgte selv. Liket hennes ble funnet i en koffert i en bakhage. Faren, onkelen og tre fettere ble dømt for æresdrap.

Filmen kan du se gratis på YouTube, som en forberedelse til arrangementet på Ibsenhuset 9. mars. Det vil et panel med ungdommene Martine Sørensen, Sofie Brækken Stein, Karoline Sørensen Håstul og Karoline Nedrebø snakke om filmen og skjebnen til Banaz.

 

Avstand og nærhet
Ibsenuka
Søndag 14. mars kl. 19.00
Billetter www.ibsenhuset.no

Velkommen til en konsertforestilling om Henrik Ibsen. Med Hilde Norland Gundersen, Ola Otnes og Espen Gjelstad Gundersen. 
Dette er en fortelling om hvordan hendelser og relasjoner i fødebyen Skien preget livet og forfatterskapet til Henrik Ibsen. Sammen med sangeren Hilde Norland Gundersen, skuespiller Ola Otnes, og musiker Espen Gjelstad Gundersen får vi gjennom Ibsens tonesatte dikt, brev og biografi, et møte med tiden Henrik Ibsen vokste opp.

 

Byen, offentligheten og ubehagelige sannheter
Med redaktør i TA Ove Mellingen, politiker Odin Adelsten Bohmann (Ap) og næringslivsleder Kathrine Nakken.

Doktor Stockmann formidler en ubehagelig sannhet om forurensning i vannet og får hele byen imot seg, selv om det han sier er sant. I Ibsens En folkefiende møter vi også redaktør Hovstad som snur seg fort etter været. I 2021 skal media være den som sier fra når det trengs. Men noen vil helst ha gode nyheter og ikke en kritisk presse – i alle fall ikke når sannheten rammer dem selv.
Hvordan forvalter lokalpressen her i Skien rollen sin overfor maktpersoner i politikk og næringsliv? Blir også den preget av kravene fra «den kompakte majoritet»? 

 

IBSENtalkshow historier som gjør inntrykk!

Vi kjenner Mona B. Riise som en kunnskapsrik og engasjert journalist, gjennom TV-programmer som Stjernekamp, og fast vert i Kulturstripa på NRK radio. Nå kommer hun til Skien for å presentere oss for gjester som våger å løfte fram fortellingene som alle trenger å høre. Som Henrik Ibsen gjorde i sin tid løfter de fram historier som skaper sterke reaksjoner og er med å påvirke utviklingen av samfunnet.

Husker du artisten Deepika? Tidlig på 1990-tallet var hun på alles lepper, og spilte inn musikk med artister som Knut Reiersrud og Jan Garbarek. Men i 1995 tok det brått slutt. Selv om hun kjente seg helt norsk, møtte hun tidlig rasisme fra folk som mente hun ikke hørte hjemme her. Etter vedvarende hets også fra personer i norsk-pakistanske miljøer, forlot hun Norge som 17 åring og bosatte seg i London. Her grep hun til fotolinsa. Med navnet Deeyah Khan på rulleteksten har hun skapt banebrytende dokumentarfilmer og vunnet to Emmypriser. Målet hennes har hele tiden vært å fortelle historiene til folk som ligner henne, men som ikke blir hørt.
Sumaya Jirde Ali er ungjenta som møter topp-politikere til debatt i beste sendetid. Da hun skulle holde 8. mars-tale i 2018 fikk hun så mange hatmeldinger at hun nær meldte avbud, inntil Erna Solberg gikk ut og støttet henne. Ali, som er født og oppvokst i Norge, men har røtter fra Somalia, er poet og sakprosaforfatter. I sin siste diktsamling, «Når jeg ser havet, slokner lyset» skriver Sumaya hvordan det er å være flyktning. Ikke fordi hun selv har vært på flukt. Men som frivillig i Røde kors fikk hun kjennskap til så mange sterke, såre og eksplosive fortellinger som måtte bli fortalt.

Manusforfatter Linn-Jeanethe Kyed er aktuell med sesong 2 av «Rådebank». Serien handler om gutta i det særegne rånemiljøet, og handlingen er lagt til Midt-Telemark. De snakker gjerne om biler og mekking, men å dele følelser sitter lengre inne. Serien får gode anmeldelser, og refereres til som den nye Skam-serien. Sammen med hovedrolleinnehaver Odin Waage (GT) kommer hun for å snakke om den nye sesongen, som blant annet tar opp selvmord. Selv opplevde Kyed at faren tok sitt eget liv da hun var 16 år. I dag er det viktig for henne å gi oss fortellinger som sier noe om livet.

De som er sultefôret på konsertopplevelser kan glede seg til live musikk ved vokalisten Torun Eriksen. Med seg har hun Lars Andreas Aspesæter, tangenttrollmannen med fløyelsstemmen som vi er vant til å se ved pianoet til venstre i Beat for beat-studioet.
Ordfører i Skien Hedda Foss Five deler ut Den nasjonale Ibsenprisen under arrangementet.
De nominerte er: Susie Wang (scenekunstgruppe): Licht und Liebe, Jon Fosse: Slik var det og Arne Lygre: Minnetrilogien
Les mer om Ibsenprisen og de nominterte under Ibsenprisen på henrikibsen.no
 

 
Trendtalk 
Utsatt, ny dato kommer
Skien i krystallkula – hva bringer fremtiden.

Etter en global pandemi er verdier, forbrukeradferd og forventninger endret. Noen av forandringene er kortvarige, mens andre setter langvarige spor. Men hvordan skiller man mellom kriseadferd og reell adferdsendring? Hva betyr det for opplevelsesindustrien, turisme og kultur, når vi er på den andre enden av helsekrisen? Hvordan kan en by som Skien, med sin sterke Ibsen-historie, sikre seg å være en del av fremtiden?

Trendforsker og forfatter, Louise Byg Kongsholm, fra den anerkjente pej gruppen i Danmark, ser inn i krystallkula om byutvikling og opplevelsesøkonomi frem mot 2025.

 

Hatprat

Kommentarfeltene renner over av hatprat. Hvordan snakke om dette temaet uten selv på bli lagt for hat? Hvordan kan vi få til å leve sammen i et uenighetsfelleskap? Verden trenger nye stemmer, stemmer som står opp for ytringsfriheten, men hvem skal tørre å være disse stemmen? 
Vi har invitert ungdom til å ta debatten og diskutere ulike dilemmaer. Samtalen ledes av elever fra Forfatterskolen på Skien kulturskole. 
De vil også fremføre egenskrevne tekster om temaet.

 

Hvor stor er Ibsen i Midtøsten?
Utsatt, ny dato kommer.

HVOR STOR ER IBSEN I IRAK OG IRAN?
Hva betyr Ibsens tekster i dagens Midtøsten? Hvordan ble de gjort kjent, og når skjedde det? Hvilke deler av forfatterskapet er tilgjengelig? Og hvordan slår sensur inn? Møt fribyforfatterne Masoud Ghadim Fallah, Nasim Nazari og Nawzat Shamdin i samtale med Arne Olav Hageberg fra Skien bibliotek.

Skiens nye fribyforfatterpar Fallah og Nazari kom til Skien i november 2020. Begge har utdanning i litteratursosiologi fra universitet i Teheran og spesiell interesse for teater og Ibsen. Sammen er de i sluttfasen av arbeidet med en bok om Henrik Ibsens skuespill og hans plass i verdenskunsten.

Den irakiske forfatteren og journalisten Nawzat Shamdin kom som fribyforfatter til Skien i 2014. Han har akkurat gitt ut sin femte roman på arabisk, om irakeren Nafii. Når eventyreren og arkeologen Thor Heyerdahl er i Irak for å få bygget sivbåten «Tigris» i 1977, møtes de to. Etter en samtale med Heyerdahl blir den unge gutten sikker på at han er en slektning av Henrik Ibsen.
Virkelighetsflukt og schizofreni gjør ham etter hvert overbevist om at han selv faktisk er den store dikteren, og Nafii prøver å kopiere Ibsen i alt han gjør. Nå blir det store livsmålet å komme seg til Norge og Skien for å se igjen hjemtraktene sine. 
Tolkes til norsk fra farsi og arabisk.