... og vinneren er ...

"Mare" av Lisa Lie er vinner av den nasjonale Ibsenprisen 2020. "Mare" hadde urpremiere i januar 2019 og ble produsert av Det Norske Teatret. Kåringen ble offentliggjort i dag 2. april.

Den nasjonale Ibsenprisen er Norges eneste dramatikkpris, og har blitt delt ut av Skien kommune siden 1986. Selve prisen er på 150.000 kroner, og en statuett formet av Nina Sundbye. Ibsenprisen deles ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår. De øvrige nominerte var Meg nær av Arne Lygre og Dottera av Goksøyr & Martens.

Årets prisvinner er Lisa C. B. Lie.
Foto: Kristin Svorte.

Juryens begrunnelse:

Mare  av Lisa Lie er et subtilt og intelligent referanseflettverk preget av musikalitet, originalitet og varme. Med utgangspunkt i Evripies’ Medea spinner Lie frem et rikt dramatisk landskap i spennet mellom klassisk tragedie og moderne livsanskuelse. Den mytologiske og nærmest arkaiske forståelsen av Medea blir vrengt og gitt et samtidig og intelligent perspektiv. Det mytiske knyttes til vår egen tid gjennom eldgamle og nåtidige referanser, og blir en reise inn i et mytisk landskap der endestasjonen finnes i oss selv. Spennet mellom en postdramatisk struktur hvor scenografien fungerer som et drivende dramaturgisk element og monologer som bringer leseren tett på hovedpersonen, gjør dramaet nærværende. Som Medea sier:

Alt det vi gjer mot dei forsvarslause. Utan at vi klarer å sjå at det skjer. Under gatene våre. Inne i husa. Dei sakna barna. Dei som forsvinn. Dei som ikkje har nokon til å forsvare seg. Svikta av dei som påstår forsvare dei. Og der har du meg.

Eg speglar deg. Mørket i deg.

Juryens medlemmer 2020:

• Norsk kritikerlag: Karen Frøsland Nystøyl (juryleder)

• Norsk dramaturgforum: Endre Sannes Hadland

• Norsk Sceneinstruktørforening: Ingrid Forthun