Program IBSENtalks mars 2021
IBSENtalks, et forum for samtaler, underholdning og debatt med utgangspunkt i Ibsen.
Her vil det publisers opptak av IBSENtalks fortløpende.
For billetter og direkte streaming hent ut billetter på www.ibsenhuset.no
Makt og ledelse
Billett til streaming torsdag 4.mars kl. 19.00 på www.ibsenhuset.no
Opptaket publiseres i sin helhet her fredag 5. mars kl. 12.00
Da jeg møtte Henrik.
En samtale om ledelse, makt og mening.
– Ibsen sier noe om ledelse fordi han sier noe om mennesket. Han angår personen som fyller lederrollen. Mennesket avkledd rollen og formalitetene, det er hans fokus, sier psykolog og lederutvikler Steinar Bjartveit.
I 2016 introduserte Bjartveit næringslivslederen Anita Krohn Traaseth for Henriks Ibsens drama Kongs-Emnerne. Da var det ingen vei tilbake.
– Henrik Ibsen ga meg en dypere inngang til forståelsen av ledelse og makt. Og jeg traff ham på et tidspunkt da jeg trengte ham for å sortere, og finne mening og identitet i lederrollen, sier Anita Krohn Traaseth.
Hør samtalen mellom de to, om ledelse, Ibsen, makt og mening.
Lørdag 6. mars kl. 12.00
Stokmannsduellen: Koronavaksine i lys av Ibsens En folkefiende
Digitalt fordrag
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein møter Ibsen-kjenner og professor Ellen Rees og professor i epidemiologi Jörn Klein til en digital samtale om vaksiner, smittespredning og ubehagelige sannheter.
«Ingen er trygge før alle er trygge», uttalte utviklingsministeren da han ble utnevnt av Europakommisjonen til å være i ledelsen for det internasjonale koronasamarbeidet ACT-A. Vaksiner er frembrakt på rekordtid. Nå skal de distribueres – til alle folk! Eller skal de det?
Samtalen ledes av Arne Olav Hageberg
Søndag 7. mars kl. 12.00
Fra litteratur til arkitektur
Digtalt fordrag
The nature of the Silver Vein in Ibsen’s writing is reflected in the urban fabric and architectural planning for a continuous journey through the cityscape into the library with moments of unexpected encounters.
Samtale med Yuki Ikeguchi partner i Kengo Kuma og sjefsarkitekt for Ibsenbiblioteket. OBS på engelsk!
Torsdag 11. mars kl. 12.00
Banaz a love story
Billett og link til streaming hentes ut på ibsenhuset.no
Nora i Ibsens skuespill «Et dukkehjem» fra 1879 nekter å la seg styre av menn. Hun går ut døra og forlater alt. Siden vet ingen hva som skjer med henne. Men hva som skjedde med Banaz Mahmod i virkelighetens moderne London, vet vi. Deeyah Khans dokumentarfilm «Banaz a Love Story» forteller om ungjenta som flyktet fra et tvangsekteskap der hun ble voldtatt og plaget. Hun ville starte på nytt med kjæresten hun valgte selv. Liket hennes ble funnet i en koffert i en bakhage. Faren, onkelen og tre fettere ble dømt for æresdrap.
Filmen kan du se gratis på YouTube, som en forberedelse til arrangementet på Ibsenhuset 9. mars. Det vil et panel med ungdommene Martine Sørensen, Sofie Brækken Stein, Karoline Sørensen Håstul og Karoline Nedrebø snakke om filmen og skjebnen til Banaz.
Søndag 14. mars kl. 19.00
Billetter www.ibsenhuset.no
Avstand og nærhet
(Ibsenuka)
Velkommen til en konsertforestilling om Henrik Ibsen. Med Hilde Norland Gundersen, Ola Otnes og Espen Gjelstad Gundersen.
Dette er en fortelling om hvordan hendelser og relasjoner i fødebyen Skien preget livet og forfatterskapet til Henrik Ibsen. Sammen med sangeren Hilde Norland Gundersen, skuespiller Ola Otnes, og musiker Espen Gjelstad Gundersen får vi gjennom Ibsens tonesatte dikt, brev og biografi, et møte med tiden Henrik Ibsen vokste opp
Torsdag 18. mars kl. 18.00
Billetter www.ibsenhuset.no
Ellen Horn: Hvor er neste korsvei?
(Ibsenuka)
Henrik Ibsen har hatt en viktig rolle i Ellen Horns liv. Som både skuespiller og teatersjef har hun jobbet tett med den store dramatikerens verker. Horn står også bak bokutgivelsen «Ibsens kvinner». I kveld presenterer hun huskelapper fra sitt liv med Henrik Ibsen – og en ønskeliste for fremtiden.
Fredag 19. mars kl. 13.00
Streamingbillett hentes ut på www.ibsenhuset.no
IBSENtalkshow historier som gjør inntrykk!
Vi kjenner Mona B. Riise som en kunnskapsrik og engasjert journalist, gjennom TV-programmer som Stjernekamp, og fast vert i Kulturstripa på NRK radio. Nå kommer hun til Skien for å presentere oss for gjester som våger å løfte fram fortellingene som alle trenger å høre. Som Henrik Ibsen gjorde i sin tid løfter de fram historier som skaper sterke reaksjoner og er med å påvirke utviklingen av samfunnet.
Søndag 21. mars kl. 12.00
Helge Jordal –Terje Vigen
Billetter www.ibsenhuset.no
(Ibsenuka)
«Der bodde en underlig gråsprængt en, på den yderste nøgne ø». Slik starter Henriks Ibsens dikt om Terje Vigen. På kveldens forestilling får du deklamert mesterverket av selveste Helge Jordal, til musikk av Ivar Bøksle.
Helge Jordal har i en årrekke vært en sentral utøver med store suksess i ulike prosjekter over hele Norge. Han er en bauta i norsk skuespillerhistorie og en entertainer og formidler hele Norge elsker.
Helge Jordal er født i Bergen. Ble utdannet ved Statens Teaterhøgskole i 1972. Han har bred erfaring fra teaterfaget, og har jobbet ved mange av de store scenene i Norge, blant annet Nationaltheateret, Den Nationale Scene, Hålogaland Teater og Trøndelag Teater. Vi kjenner han også fra markante roller fra filmlerret, TV skjermen og revyscenen.
Mandag 22. mars kl. 14.00
Billett til zoom hentes ut på www.ibsenhuset.no
Trendtalk
Skien i krystallkula – hva bringer fremtiden.
Etter en global pandemi er verdier, forbrukeradferd og forventninger endret. Noen av forandringene er kortvarige, mens andre setter langvarige spor. Men hvordan skiller man mellom kriseadferd og reell adferdsendring? Hva betyr det for opplevelsesindustrien, turisme og kultur, når vi er på den andre enden av helsekrisen? Hvordan kan en by som Skien, med sin sterke Ibsen-historie, sikre seg å være en del av fremtiden?
Trendforsker og forfatter, Louise Byg Kongsholm, fra den anerkjente pej gruppen i Danmark, ser inn i krystallkula om byutvikling og opplevelsesøkonomi frem mot 2025.
Onsdag 24. mars kl. 12.00
Hatprat
Billett og link til streaming hentes ut på www.ibsenhuset.no
Kommentarfeltene renner over av hatprat. Hvordan snakke om dette temaet uten selv på bli lagt for hat? Hvordan kan vi få til å leve sammen i et uenighetsfelleskap? Verden trenger nye stemmer, stemmer som står opp for ytringsfriheten, men hvem skal tørre å være disse stemmen?
Av ungdom, med ungdom, for ungdom.
Mandag 29. mars kl. 12.00
Hvor stor er Ibsen i Midtøsten?
Billetter arrangement 28.mars kl. 19.00 hentes ut på www.ibsenhuset.no
HVOR STOR ER IBSEN I IRAK OG IRAN?
Hva betyr Ibsens tekster i dagens Midtøsten? Hvordan ble de gjort kjent, og når skjedde det? Hvilke deler av forfatterskapet er tilgjengelig? Og hvordan slår sensur inn? Møt fribyforfatterne Masoud Ghadim Fallah, Nasim Nazari og Nawzat Shamdin i samtale med Arne Olav Hageberg.
Skiens nye fribyforfatterpar Fallah og Nazari kom til Skien i november 2020. Begge har utdanning i litteratursosiologi fra universitet i Teheran og spesiell interesse for teater og Ibsen. Sammen er de i sluttfasen av arbeidet med en bok om Henrik Ibsens skuespill og hans plass i verdenskunsten.
Den irakiske forfatteren og journalisten Nawzat Shamdin kom som fribyforfatter til Skien i 2014. Han har akkurat gitt ut sin femte roman på arabisk, om irakeren Nafii. Når eventyreren og arkeologen Thor Heyerdahl er i Irak for å få bygget sivbåten «Tigris» i 1977, møtes de to. Etter en samtale med Heyerdahl blir den unge gutten sikker på at han er en slektning av Henrik Ibsen.
Virkelighetsflukt og schizofreni gjør ham etter hvert overbevist om at han selv faktisk er den store dikteren, og Nafii prøver å kopiere Ibsen i alt han gjør. Nå blir det store livsmålet å komme seg til Norge og Skien for å se igjen hjemtraktene sine.
Samtalen vil bli holdt på engelsk.