Sykehjem midt i byen

Skien har besøkt Losjeplassen sykehjem i Drammen. Der fikk vi se hvordan et sykehjem midt i sentrum bruker byen til glede for de eldre.

Onsdag 27. mars besøkte en delegasjon fra Skien kommune Losjeplassen sykehjem i Drammen.

Dette sykehjemmet ligger i sentrum av byen, tett på næringsvirksomhet, infrastruktur og boliger.

Stor delegasjon

Med på turen var ordfører Hedda Foss Five, rådmann Ole Magnus Stensrud, leder av hovedutvalg for helse og velferd Trine Almenning, og leder av eldrerådet Gerd Andersen.

I tillegg til disse var flere politikere, medlemmer fra eldrerådet og representanter fra administrasjonen i Skien kommune med.

På besøk: Politikere, administrasjon og eldreråd var representert i Drammen.
Foto: Lise Valbø Rønningen

Hensikten med besøket var å høste erfaringer om hvordan det er å ha et sykehjem midt i byen. Erfaringene skal brukes i den videre planleggingen av Kverndalen bo- og dagsenter.

Hvorfor kan Drammen og Skien sammenlignes?

Drammen og Skien er begge mellomstore byer med henholdsvis 68.933 og 54.650 innbyggere. Begge byene ligger tett på elva. Både Drammen og Skien har de siste årene hatt en vekst i antall bynære leiligheter. Mange flytter til byen når de blir eldre og ønsker å bo sentralt. Dette er bakgrunnen for hvordan Losjeplassen legger opp aktivitetstilbudet til sine beboere.

Slik bruker Losjeplassen uteområdet

I bakhagen er det verandaer med bålpanne, grill og sitteplasser. Her er det lagt opp til hyggelige stunder, og det arrangeres fester og sammenkomster.

«Kafeteriaen ligger rett på innsiden av verandaen, og det er derfor enkelt å veksle mellom å være ute og inn.»

(Alle sitater er fra Live Aasgaard, fagrådgiver ved Losjeplassen sykehjem)

Fagrådgiver: Live Aasgaard er fagrådgiver ved Losjeplassen sykehjem.
Foto: Lise Valbø Rønningen

Litt om å være en bynært sykehjem:

Losjeplassen sykehjem er opptatt av å se individet og møte behovene til hver enkelt. Alle skal få gode opplevelser i livet sitt, men alle ønsker ikke det samme:

«Du blir ikke automatisk fjellfolk eller skaufolk bare fordi du blir eldre. Mange er glad i byen og har benyttet seg av den i hele livet. Det vil vi at de skal få fortsette med, dersom det er mulig».

Foto: Drammen kommune

Slik bruker Losjeplassen byen:

Elvepromenaden - området ved elva brukes flittig. De eldre trilles ned i rullestol eller sykles i rickshaw-sykkel.

«Vi tar med pledd og pakker de eldre godt inn, mens vi mater fugler, ser på folk og hygger oss.»

Kino og museum:

Sykehjemmet i Drammen ligger i nærheten av både kino og museum. Museet er et populært utfartssted. Det er ikke mange som går på kino, men de som kan og vil har muligheten.

«Noen ville veldig gjerne se Kongens nei da den gikk på kino. På vei bort spiste vi kebab»

Konserter og festivaler:

Under Elvefestivalen og andre arrangementer blir beboere som ønsker tatt med ut for å se på folkelivet. Det er også muligheter for de som ønsker å delta på andre ting:

«Ei dame som flyttet inn pleide å dra på jazzkonserter med venninnene. Det sørget vi for at hun fikk fortsette med.»

Aldri alene:

Beboerne har alltid med seg noen når de er utenfor sykehjemmet, enten de er på tur, kino eller ute for å se på folk. Et solid korps av frivillige, i tillegg til de ansatte, gjør dette mulig.

«Allmenntilstanden er redusert for mange, og de orker ikke å være lenge ute. Det er likevel ikke lange turen som skal til for å gi gode opplevelser.»

Andre aktiviteter ved Losjeplassen sykehjem:

• Kafeteria - Åpen for alle, og benyttes av beboere i området
• Snekkerverksted - Populært tilbud for mange menn
• Treningsgrupper
• Gågruppe
• Interaktiv, digital bowling
• Ipad-kurs
• Formiddagsforedrag
• Konserter
• Babysang
• Strikkegruppe
• Herreklubb: Menn treffes en gang i måneden med god mat, god drikke og tar opp ulike temaer de selv ønsker å snakke om.