Friluftsliv

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Skien kommune har mange naturtyper. Både sjø, skog og fjell gir mange muligheter til å drive et aktivt og variert friluftsliv.

Friluftsliv i Skien

Du kan fiske både laks og ørret, plukke bær, sopp og drive med småvilt- og storviltjakt. Det er varierte turområder og mange gode muligheter for å padle kajakk og kano. Som friluftslivsutøver i Norge har du både rettigheter og plikter gjennom allemannsretten, som er hjemlet i friluftsloven. Denne gir deg rett til å bruke utmarka til friluftsliv, uavhengig av hvem som er grunneier. Skien kommune er med i Grenland friluftsråd sammen med Porsgrunn og Drangedal kommuner. Friluftsrådet skal være en pådriver for arbeid med friluftsliv i regionen, og et bindeledd mellom frivillige organisasjoner, politikere og offentlig administrasjon i kommunene. Rådet skal jobbe med sikring og tilrettelegging av friluftsområder, i tillegg til planlegging og gjennomføring av aktiviteter og arrangementer. Friluftsrådet skal også bidra til at flest mulig får informasjon om allemannsretten og muligheter for friluftsliv i området. Forum for natur og friluftsliv i Telemark er et samarbeidsnettverk og møteplass for tilsluttede natur- og friluftslivsorganisasjoner i fylket. På deres hjemmesider finnes også link til aktivitetskalenderen til Telemark turistforening.

Kulturstier

Kommunens kulturkontor har i samarbeid med lag og foreninger utarbeidet brosjyrer om de ulike kulturstiene. Brosjyrene kan fås i papirversjon ved Servicesenteret.

Bakkestranda - Bryggevannet

Bakkestranda - Bryggevannet er en 1,8 km lang vandring langs vannspeilene Hjellevannet og Bryggevannet i Skien sentrum.

Hjellevannet rundt

Hjellevannet rundt er en 5,6 km lang tur – uten start eller ende – rundt Hjellevannet. Turen går langs Hjellebrygga gjennom industri- og handelsområder på Klosterøya, Herkules og Myren, langs naturskjønne omgivelser på Bakkestranda og over flere bruer. Det er fine rastemuligheter på Bakkestranda hvor bord og benker er satt ut.

Skotfosstien

Skotfosstien er en 3,7 km lang kultursti i bydelen Skotfoss. Stien starter ved Løveid sluser som er en del av Telemarkskanalen. Stien går videre i naturskjønne omgivelser i skogområder og langs vassdraget.

Åfosstiene

Åfosstiene er et nettverk av stier som går gjennom variert turterreng i skog og utmark i bydelen Åfoss.

Århus kultursti

Århus kultursti er en 4,5 km lang sti eller vei der du vandrer langs et rikt jordbruksområde og kulturlandskap med mye historie. Stien starter ved Århus gård, 3 km nordvest for Skien sentrum.

Badeplasser i Skien

Skien har mange fine badeplasser. Du kan velge mellom små fjellvann, store innsjøer, elver og tjern. 

Bakkestranda

Bakkestranda er en sentrumsnær badeplass i tilknytning til Hjellevannet. Bakkestranda har en stor grasslette med tilhørende sandstrand. Området er opparbeidet med fine grill- og piknikmuligheter, godt egnet for barn og bevegelseshemmede.
Lekeapparater for barn samt benker og bord er tilgjengelig. Toaletter er åpne fra 1/4 - 30/11.

Bakkestranda er lett tilgjengelig til fots eller med sykkel fra Skien sentrum.  For besøkende med bil er det parkeringsplass i Oscars gate.

Bliva badeplass

Familievennlig badeplass i stilleflytende del av Bliva. Grasslettene på begge sider av elva er fine rasteplasser tilrettelagt med søppelstativer og toalett ved parkeringsplassen. Følg Hoppestadvegen fra Skien sentrum, videre på Valebøvegen, ca. 13 km fra Skien sentrum.

Falkum bad

Falkumlia Bad er en badeplass i Falkumelva (ferskvann) med grasslette og en liten sandstrand med badebrygge.
Bord og benker samt toalett er tilgjengelig.
Det går buss fra sentrum til Skagerak Arena som ligger ca. 5 minutter unna.  Her er det også parkeringsmuligheter for deg som kjører bil.

Fjærekilen

Populær badeplass i Nordsjø ved Gåsodden camping. Barnevennlig sandstrand med vekslende gresspartier og sand- og steinbunn.

Badeplassen ligger 3 minutters kjøring fra Rv 36. Ved riksveien er det skiltet badeplass/camping. Tilrettelagt med parkeringsplasser.

Garvannsfossene

En skogsperle med kulper, svaberg og jettegryter. Her har naturen vært ekstra gavmild. Fra Valebøvegen ca. 18 km fra Skien er det skiltet til Garvannsvegen. Parkering ved bomvei, ca. 10 minutters gange.

Hoppestadelva badeplass

Opparbeidet badeplass i Hoppestadelva ved Hoppestad bru. Liten sandstrand. Badeplassen ligger helt inn til Fv 44 ved Hoppestad bru. Det er tilrettelagt med parkeringsplasser.

Slettevannet

Badeplass med sandstrand for de små og badeflåte med stupebrett for de største. Gresslette, fastmonterte griller og toalett. Fra Luksefjellvegen er det skiltet til Slettevannet ca. 12 km fra Skien sentrum.

Åletjern

Skogstjern på Gulset. Tjernet er omgitt av skog og svaberg og har en liten strand ved enden av vannet.
Stupetårn, flytebrygge og toaletter. Fra Gulsetringen er det skiltet til vestre Gulset og deretter til Åletjern. Gode parkeringsforhold.

Skiløyper i Skien

Nedenfor finner du oppdatert informasjon om skiløyper i Skien kommune. De ulike løypene blir klargjort og preparert så snart det er nok snø.

Mandag 13. mars - skiløyper ble kjørt opp på Jarseng og i fritidsparken.

Fredag 9. mars - skiløyper ble kjørt opp fra Gulsethallen inn til Åletjern.

Lundedalen - 2 km klassisk

Skiløypa starter ved Bakken. Den går i Lundedalen opp til Gamlegrensa. Her gjør den en sløyfe og snur med retur i samme spor. Løypa går stort sett gjennom flatt parkterreng og er en populær barneløype. Er det nok snø, kjøres  løype mellom Fossum idrettsbane og Mæla ungdomsskole. 

Kart over løype i Lundedalen

Gulsetløypa - 6 km skøyting og klassisk

Lysløype som starter ved Gulsethallen og går i bred, fin trasé fram til og rundt Åletjern. Fra Åletjern er det en forbindelse til Uglevegen. Løypa har også en sløyfe som går rundt Sagåsen. Løypa går i noe kupert skogsterreng, men også over åpen mark.

Kart over Gulsetløypa

Jarseng - 10 km skøyting og klassisk

Lysløype på 3,3 km som består av flere ulike sløyfer. Det går skiløyper til Hørta, som har tilknytning til Buerløypa. Løypa starter ved Buer skole og går til Klepp. Derfra er det tilknytning til Kjølnes og tilkomst til Bjørkedalen. I tillegg er det løyper på 8 km som går rundt Torkelsås og tilbake til Hørta. Løypene går i småkupert skogsterreng, men også over åpen mark.

Kart over Jarsengløypa

Løypene i Skien Fritidspark - 7 km skøyting og klassisk

Lysløype som går i brede, fine traseer gjennom skogsterreng. Den starter ved Fritidsparken, går videre forbi Jomfrudammen, forbi Furuheim og videre oppover mot Vindalsjordet. Løypene består av flere rundsløyfer på 1,2,3 og 5 km.

Kart over løyper i Fritidsparken

Gjerpensløypa - 20 km klassisk

Gjerpensløypa starter ved Gjerpen klubbhus og Gjerpen ungdomsskole. Den går over åpne jorder nordover i Gjerpensdalen, hvor den blant annet passerer Limitjern. Løypa går innom golfbanen på Jønnevald hvor det er kjørt opp en ekstra sløyfe. Ved Eriksrød begynner en meget bratt stigning opp til Venstøptjern. Traseen har forbindelse med løypa som kommer fra Solvika når det er snøforhold til det.

Kart over Gjerpensløypa

Solvikaløypa/Siljan  - 3 km skøyting og klassisk

Lysløype som starter ved parkeringsplassen på Solvika. Deler av løypa ligger i Siljan kommune. Den går videre inn til Siljan skisenter i kupert skogsterreng.

Kart over Solvikaløypa

Skiløype i Solum - 13 km klassisk

Løypa blir kjørt opp med snøscooter av Klovholt grendelag på frivillig basis. Man kan starte på vestsiden av Rv 36, ved avkjøring til flyklubben på Geiteryggen. Deretter går den på ulike sløyfer på innmark og utmark, i variert terreng. Geiteryggen - Thingstad - Holtan - Nyhus – Skjelbred.

Kart over Solumløypa

Bølehøgda - 7 km klassisk

Løypa starter ved Skauen skole og går på åpne, flate jorder ut mot og rundt Bølehøgda skole.

Kart over løype Bølehøgda

Sykkel

Sykkel er et miljøvennlig transportmiddel som egner seg både til turbruk og transport i stedet for bruk av bil. Det er mange gode muligheter for å bruke sykkel i Skien og Grenland. Sykkelkart transportsyklisten og sykkelkart tursyklisten  gir deg oversikt over de ulike sykkeltraseene. Sykkelkart enkelturer gir deg en detaljert oversikt på tur alterrnativene.

Lundedalen

Lundedalen er en grønn lunge som strekker seg fra Bakken i sør til Falkum i nord.

Her er det en asfaltert tursti med et hav av muligheter om man vil slappe av eller drive med aktivitet. Du kan trene i treningspaviljonger, skate, spille basket, håndball, fotball på ulike banemål, sandvolleyball, henge litt i hinderløypa eller dingle etter bena i turnbassenget. - Ta et lite slag petanque, eller ta med deg golfutstyr for en liten runde i Norges første nærmiljøanlegg for golf. Du kan også rett og slett ligge i gresset og nyte sola.

Om vinteren kjøres det opp skiløyper gjennom hele Lundedalen. Skråningene egner seg godt til aking.

Fiskekort

Fiskemuligheter i Skien kommune.

Utstyrssentralen

Skien kommunes utstyrssentral låner ut forskjellig fritidsutstyr til sommer-  og vinterbruk. Skien kommunes innbyggere kan låne gratis. Utstyret er blant annet langrennsski, slalåmski, snowboard, skøyter, kanoer og lavvoer.

Publisert: 31.10.2016 10:51
Sist endret: 31.10.2016 10:51