Anders C. Svarstad

Innhold

FØDT: 22. mai 1869
FØDESTED: Lille Svarstad i Hole, Buskerud
DØD: 22. august 1943
DØDSSTED: Oslo

Anders Svarstads kunstneriske virke viser en kunstner som i hovedsak er opptatt av bylandskapet. Gjennom en rekke malerier skildret han storbyer i inn- og utland.

Gjennom hele sitt kunstneriske virke hadde Svarstad et naturalistisk formspråk. Hans byskildringer og landskapsfremstillinger ble gjengitt troverdig, og det er ny-impresjonistenes realisme Svarstad føler seg sterkest knyttet til. Nye strømningene fra Frankrike og Tyskland som kubisme og fauvisme avfeide han som nymotens påfunn. Det er den usminkede motivkrets hentet fra Christian Krohgs arbeider som synes å være hans viktigste inspirasjon: Det var først og fremst den moderne storby Svarstad valgte å skildre.

Allerede i noen av Svarstads tidligste malerier finner vi motiver fra Kristiania, så også i hans debutmaleri på Høstutstillingen 1902, «Skisse fra Ekeberg». Etter debuten deltok han jevnlig på kunstutstillinger, men livnærte seg og sin familie fremdeles også gjennom dekorasjonsmaling.

Under en reise i Italia 1909 traff Svarstad den unge, norske forfatteren Sigrid Undset. Våren 1910 reiste de to sammen tilbake til Norge, hvorpå Svarstad søkte separasjon fra sin hustru. 1912 giftet Undset og Svarstad seg i Antwerpen. Da Sigrid Undset konverterte til katolisismen 1924, ble ekteskapet kjent ugyldig fordi han hadde vært gift tidligere, og 1927 ble det formelt oppløst.

Svarstad kom i skyggen av sin etter hvert mer kjente kone. Da Undset i 1928 fikk telefon fra Stockholm om at hun hadde fått Nobelprisen i litteratur, var det eksmannen som tok telefonen hjemme på Bjerkebæk på Lillehammer hvor Svarstad var på et av sine mange besøk for å være sammen med barna.

Kilder:
https://nbl.snl.no/Anders_Svarstad
Norges Malerkunst
http://www.aftenposten.no/norge/Anders-C-Svarstad-I-skyggen-av-Sigrid-Undset-60842b.html

Til toppen