August Cappelen

Innhold

FØDT: 1. mai 1827
FØDESTED: Skien
DØD: 8. juli 1852
DØDSSTED: Düsseldorf, Tyskland

Maleren August Cappelen døde ung, men rakk å markere seg som den mest utpregede romantiker blant de norske düsseldorferne.

Herman August Cappelen var sønn av jernverkseier Diderik von Cappelen og Edel Severine Margrethe Henriette Løvenskiold. Familien flyttet i 1835 til Holden hovedgård på Ulefoss , hvor August Cappelen vokste opp. Han tok artium i Skien 1845, og studerte i Oslo den påfølgende vinteren. Her traff han den to år eldre Hans Gude, og de to utviklet et elev- og vennskapsforhold.

Høsten 1846 reiste Cappelen til Düsseldorf, hvor han studerte under Gude og særlig tyskeren J. W. Schirmer, og kom til å oppholde seg store deler av årene fram til 1850. Han var tilsynelatende ikke innskrevet ved kunstakademiet, men skolens leder omtalte ham like fullt i ettertid som elev.

Han er den mest utpregede romantiker blant de norske düsseldorferne. Hans villmarksmotiver fra Telemark med skoger, tjern og fosser er fylt av en stemning av ensomhet og forgjengelighet. Mektige naturformer, særlig trær og fjellblokker, er satt virkningsfullt inn i komposisjonen, og koloritten spiller i dype mosegrønne og gråfiolette toner.
Cappelen gikk for å ha et lyst og muntert sinn, men i hans siste år kom det utvilsomt inn trekk av melankoli, og i hans maleri en interesse omkring døende natur. Våren 1852 var Cappelen lenge syk og det var av en svulst i magen han døde i juli 1852 – bare 25 år gammel.

August Cappelen var oldebarn av Knud Plesner og var dermed tremenning av Henrik Ibsen.

Kilder:
https://nkl.snl.no/August_Cappelen
https://no.wikipedia.org/wiki/August_Cappelen
Norges Malerkunst

Til toppen