Erik Werenskiold

Innhold

FØDT: 11. februar 1855
FØDESTED: Vinger (nå Kongsvinger), Hedmark
DØD: 23. november 1938
DØDSSTED: Bærum, Akershus, urnen nedsatt i æreslunden på Vår Frelsers gravlund, Oslo

Erik Werenskiold er en av Norges mest kjente kunstnere, særlig folkekjær for sine illustrasjoner til Asbjørnsen og Moes norske folkeeventyr og Snorres kongesagaer.

Erik Werenskiold hadde først huslærere, gikk så på Kongsvinger borgerskole og deretter i tre år på Aars og Voss' latin- og realskole i Kristiania. Han var skoleflink og tok examen artium som en av de beste i sitt årskull. Året etter tok han anneneksamen, men selv ønsket han å bli kunstner. Om kveldene gikk han på Den kgl. Tegneskole, med billedhuggeren Julius Middelthun som lærer.

I München 1876–80 fikk Werenskiold sin grunnleggende utdannelse som billedkunstner og sluttet mange vennskap som varte livet ut, med bl.a. Christian Skredsvig, Eilif Peterssen, Gerhard Munthe, Harriet Backer, Kitty Kielland og Sophie Thomesen, som ble hans hustru i 1882.

Sammen med Frits Thaulow og Christian Krohg ledet Werenskiold kunstnernes kamp for faglig selvstyre i 1880-årene, som bl.a. førte til opprettelsen av Statens årlige kunstutstilling (Høstutstillingen) 1884 og bedrede kår for norske kunstnere i hjemlandet.

Fra 1883 bodde han om somrene i Telemark og skapte her en moderne, realistiske folkelivsskildringer: «Telemarksjenter» (1883), «En bondebegravelse» (1883–85) med inntrengende studerte folketyper.

Møtet med Paul Cézannes og Vincent van Goghs kunst i Berlin og Paris i 1908 åpnet nye koloristiske muligheter for ham, og i bilder som «Lomen kirkegård» (1908) og «Bjørn Bjørnson instruerer» (1910) har fargen en ny vitalitet og volumskapende evne.

Kilder:
https://snl.no/Erik_Werenskiold
https://nbl.snl.no/Erik_Werenskiold

Til toppen