Frederik Collett

Innhold

FØDT: 25. mars 1839
FØDESTED: Christiania
DØD: 19. april 1914
DØDSSTED: Gjørlia ved Lillehammer, Oppland

Frederik Collett er kjent som snøens maler, hans kjæreste motiv er elver i vårløsning, fremfor alt Mesna ved Lillehammer.

Collett var i utgangspunktet utdannet i den såkalte Düsseldorf-skolen med Hans Gude som læremester. Han tilhørte siste generasjon av düsseldorferne, og dro tidlig til Paris og ble således den første pariser blant norske kunstnere.

Collett var friluftsmaler og hans forkjærlighet for vintermotiver gjør ham til Norges første helårs friluftsmaler. 1880-årenes friluftsnaturalisme ble den rette grobunn for Colletts senere produksjon. I 1885 trådte han fram med en viss tyngde på Høstutstillingen for første gang, og året etter fant han Lillehammer og Mesna-elva, som skulle bli hans spesielle område. I et bilde som «Nysne om våren» (1886), ser man at Collett inspirert av fransk maleri, men også at bildet går naturlig inn i den norske landskapstradisjonen fra 1880-årene.

Fra midten av 1880-årene stod han Erik Werenskiold og Gerhard Munthe nær, og var i det hele tilknyttet "Lysakerkretsen". Han knyttet et varig vennskap med Lars Jorde, Wilh. Wetlesen og Alf Lundeby. De holdt til på Lillehammer om vinteren og reiste gjerne sammen i sommertiden.

Det er få malere som har hatt en slik grunnfestet posisjon blant sine samtidige. Hans verk har også holdt stand mot tidens omvurderinger. På grunn av sin langsomme malemåte og manglende interesse for å selge består hans samlede verk av kun ca. 225 arbeider.

Kilder:
https://nkl.snl.no/Frederik_Collett
Norges Malerkunst

Til toppen