Johanna Bugge Berge

Innhold

Johanna Bugge Berge
FØDT: 1. oktober 1874
FØDESTED: Christiania
DØD: 28. november 1961
DØDSSTED: Skien

Johanna Bugge Berge tilhørte kunstnermiljøet rundt Oluf Wold-Torne, Wilhelm Wetlesen, Thorvald Erichsen, Lars Jorde, Halfdan Egedius og Torleiv Stadskleiv. Hun var med på "Vågåsommeren" 1894 og tilbrakte ellers mange somre i 1890-årene sammen med sine malervenner i Telemark og Gudbrandsdalen. Bugge Berge debuterte med et figurbilde på Høstutstillingen i 1898 og i 1900 mottok hun hederlig omtale for arbeidet Gårdsinteriør som ble utstilt på Verdensutstillingen i Paris i 1900 dette året.

Hennes tidlige arbeider vitner om påvirkning fra lærerne, særlig Gerhard Munthe og Halfdan Egedius, og hun hentet sine motiver fra norsk natur, folkeliv og folkekunst. Særlig i portrettene og landskapene viste hun selvstendig kunstnerisk utvikling. Hun malte blant annet portretter av Løvenskiold-familien på Fossum og de ni første fylkesmennene i Telemark. Tingsalen i Fylkeshuset i Skien er også dekorert av Johanna Bugge Berge, med motiv fra natur, kultur og folkeliv i Telemark.

Sammen med ektemannen, Rikard Berge, som var folklorist, gav hun ut flere bøker med tradisjonsstoff etter at han ble ansatt ved Fylkesmuseet i Skien (nå Telemark museum) i 1916. Hun illustrerte også bøker med norsk folkekunst. I 1918 gav Johanna Bugge Berge ut boka Sømkunst i norske bygder, en samling av prydsømmønster fra norsk folkekunst.

Kilder:
https://nkl.snl.no/Johanna_Bugge_Berge

 

Til toppen