Kai Fjell

Innhold

FØDT: 2. mars 1907
FØDESTED: Skoger, Vestfold (nå Drammen, Buskerud)
DØD: 10. januar 1989
DØDSSTED: Bærum, Akershus

Kai Fjell var en hovedfigur i 1930-årenes romantisk-ekspressive norske maleri, i klar opposisjon til den mer dominerende formalistiske retning.

Studieårene til Kai Fjell på Carl von Hannos malerskole, på Statens håndverks- og kunstindustriskole under August Eiebakke og Kunstakademiet under Axel Revold ble heller frustrerende. Det førte ham over i reklamebransjen, og en tid arbeidet han som dekoratør. Et møte med en mønstring av tyske ekspresjonistiske malere i Kunstnernes Hus vinteren 1932 ga starten på en serie mørkstemte bilder i en barsk, uflidd stil, med dramatiske motiver og makabre titler som «Abort», «Likkjøreren» og «Barnemord». De vakte ikke særlig anerkjennelse verken hos publikum eller blant kritikerne.

Snart ble hans dystre billedverden fylt av lettere klanger i blått, grønt og med innslag av lysende rødt og gult. På en separatutstilling i Kunstnernes Hus i Oslo vinteren 1937 presenterte han en del arbeider som kom til å bli stående som sentrale i hans livsverk, med titler som «Kalven reiser seg», «Modellenes hyllest» og «Gratulanter». Utstillingen vakte nasjonal oppmerksomhet. Alle bildene ble solgt, og Nasjonalgalleriet kjøpte to arbeider.

Fjell ble av enkelte utropt til “Edvard Munchs etterfølger”. En viss likhet i selve formspråket fikk mange til å overse forskjellene; viktigst er Fjells overraskende bruk av symboler og vilkårlige proporsjoner mellom de ulike billedelementer, inspirert av surrealismen og studiet av psykoanalysen. Fjells arbeider representerer en på et helt annet vis sammensatt og flertydig billedverden, som også bærer i seg trekk fra norsk folkekunst, hentet fra opphold i Telemark. Som i folkekunsten går visse temaer igjen: Kvinnen, ung og forventningsfull, fjern og utilnærmelig, eller også tynget av sorg.

Kai Fjell representerte Norge på Venezia-biennalen 1953 og var hovedutstiller under Festspillene i Bergen 1971; samme år hadde han også en separatutstilling i Oslo. En større retrospektiv mønstring ble vist i Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden i 1977.

Kilder:
https://nbl.snl.no/Kai_Fjell

Til toppen