Th. Kittelsen

Innhold

FØDT: 27. april 1857
DØD: 21. januar 1914
FØDESTED: Kragerø
DØDSSTED: Jeløy (Moss)

Th. Kittelsen hentet inspirasjon fra norsk natur og folkekultur og skapte ut fra dette en unik bildeverden som har blitt en del av den norske identiteten.

Theodor Kittelsen begynte på Wilhelm von Hannos tegneskole i Oslo 17 år gammel (1874) og studerte deretter maleri ved kunstakademiet i München fra 1876–79. I studietiden, og ved senere studieopphold i München og Paris, møtte han kunstnerkollegaer som Erik Werenskiold, Christian Skredsvig, Eilif Peterssen, Gerhard Munthe og Harriet Backer.

Høsten 1881 ble et vendepunkt i Kittelsens kunstneriske karriere. På anbefaling av Erik Werenskiold, engasjerte Peter Christen Asbjørnsen ham til å illustrere hans eventyrsamling for barn. Sammen med Werenskiold illustrerte Kittelsen bind 1-3 av Eventyrbog for Børn (1883-87).

Kittelsen hentet inspirasjon fra den norske folkekulturen til sine utallige eventyrillustrasjoner og naturskildringer. Han skapte avbildninger av mytiske skapninger, som nøkken, troll, nisser og hulder, for deretter å plassere dem i et norsk naturlandskap. Slik fremsto disse overnaturlige fantasivesenene nesten som jordnære, som om de virkelig fantes. Mange av arbeidene hans balanserer derfor i skjæringspunktet mellom natur og kultur: Kittelsen fortrollet naturen.

I 1893 laget Kittelsen en serie med 14 bilder fra Jomfruland. Bildene viser idylliskelandskap, utført med fargestift, fargeblyant og akvarell på papir. Stilen er preget av lyrisk realisme med symbolistiske innslag.

Kilder:
https://snl.no/Theodor_Kittelsen

Til toppen