Thorvald Erichsen

Innhold

FØDT: 18. juli 1868
FØDESTED: Trondheim
DØD: 23. desember 1939
DØDSSTED: Oslo

Thorvald Erichsen regnes som en av de store fornyere i moderne norsk malerkunst.

Thorvald Erichsen tilhører en generasjon kunstnere som fikk sin utdannelse fra Zahrtmanns malerskole i København. Erichsen tilhørte det første kullet sammen med andre nordmenn, så som Lars Jorde, Thorleiv Stadskleiv og Oluf Wold-Torne.

Etter en modningsperiode i 1890-årene fremstod Erichsen som en av fornyerne i moderne norsk kunst. Han bygde på impresjonismens erfaringer, men ble samtidig viderefører av tradisjoner fra norsk landskapsmaleri, samtidig ble han et bindeledd til generasjonen som omkring 1910 framsto som Matisse-elever.

Erichsens maleri «Fra Kviteseid» (1900) betegnes som det endelige bruddet med 1800-tallet i norsk kunst og danner inngangsporten til et nytt århundre med norske kunsthistorie. Nå skulle ikke lenger naturen reproduseres, men representeres.

I perioden 1902-05 oppholdt Erichsen seg i Paris og ble som mange andre en stor beundrer av Cezanne. Denne interessen førte til at han utover 1900-tallet nesten utelukkende var opptatt av landskapsmaleriet hvor penselføringen hans ble friere og paletten lysere. Motivene oppløses til det neste ugjenkjennelige, tingenes egenskaper spiller ikke lenger noen rolle, de blir bare en forutsetning for lysets refleksjon og brytning.

Kilder:
https://nkl.snl.no/Thorvald_Erichsen
Norges malerkunst

Til toppen